Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasZa Makedoniju još nema ugovora o izgradnji kraka "Južni tok"

Za Makedoniju još nema ugovora o izgradnji kraka “Južni tok”

SKOPLJE, Makedonija još nije potpisala ugovor o priključenju gasovodu “Južni tok”, iako je vicepremijer Zoran Stavrevski najavljivao da će to biti završeno u okviru Foruma u Sankt Peterburgu.

Makedonska vlada saopštila je danas da je potpisivanje odgođeno zbog “tehničkih preciziranja”, te da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti.

“Makedonija i Rusija postigli su saglasnost o potpisivanju ovog značajnog ugovora. Ugovori su prošli procedure dvije vlade i uspostavljena je diplomatska komunikacija. Uz obostranu saglasnost i zajedničku volju precizirano je da će dogovor biti potpisan u skorijoj budućnosti, čime bi se stvorili preduslovi za konačnu realizaciju ovog projekta”, rekao je portparol makedonske Vlade Aleksandar Đorđiev.

Izgradnja južnog krila “Južnog toka” postala je aktuelna početkom juna 2010. godine tokom posjete Rusiji makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova.

Ivanov je, nakon razgovora sa tadašnjim ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim, izjavio da se rukovodstvo ruske energetske kompanije “Gasprom” saglasilo da uključi i Makedoniju u projekat “Južnog toka”.

Makedonci očekuju da će gasovod pokrenuti njihovu ekonomiju i učiniti je konkurentnijom.

Još nije ugovoreno da li će se Makedonija na glavni gasovod priključiti preko Bugarske ili Srbije, ali je objelodanjeno da će izgradnja kraka koštati 75 miliona evra, te da će jedan dio sredstava biti “podmiren” ruskim klirinškim dugom prema Skoplju u iznosu od 60 miliona dolara.

Izgradnja gasovoda “Južni tok” počela je prošle godine u Rusiji, a gas ka centralnoj i južnoj Evropi, prema planu, treba da poteče 2015. godine.

Kapacitet gosovoda je 63 milijardi metara kubnih godišnje ili 14 odsto ukupnih potreba Starog kontinenta.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti