Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta pojeftinila uoči ekonomskih podataka iz SAD

Nafta pojeftinila uoči ekonomskih podataka iz SAD

NJUJORK/LONDON, Cijena nafte je jutros pala, uoči objavljivanja niza ekonomskih podataka iz SAD, koji će uticati na odluku američke Uprave federalnih rezervi (Fed) o smanjenju programa otkupa državnih obveznica.

Američka laka nafta za isporuku u avgustu pojeftinila je na Merkantilnoj berzi u Njuorku za 57 centi i ugovarana je po 94,61 dolar za barel, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” na berzi u Londonu pojeftinio za 39 centi na 100,77 dolara za barel, prenosi Frans pres.
“Najnoviji podaci o bruto društvenom proizvodu SAD i drugi značajni ekonomski podaci koji će biti objavljeni ove nedjelje, ukazaće na smjer kretanja američke ekonomije i politike Feda”, izjavio je analitičar kompanije “Fet profets” iz Sidneja, Dejvid Lenoks.
Podaci o cijenama nekretnina i porudžbinama trajne potrošačke robe u SAD u maju, kao i podaci o potrošačkom povjerenju u junu trebalo bi da budu objavljeni u četvrtak, dok je treća po redu procjena rasta BDP-a SAD iz prvog kvartala 2013. najavljena za sutra.
Prema Lenoksovim riječima, investitori očekuju pozitivne podatke, što bi uticalo na labavljenje programa otkupa obveznica.
Šef Feda, Ben Bernanki, je prošle nedjelje poručio da bi američka centralna banka mogla započeti sa smanjenjem otkupa državnih obveznica, ukoliko američka ekonomija nastavi da bilježi znake oporavka. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti