Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRazmatran Prijedlog zakona o energetskoj efikasnosti

Razmatran Prijedlog zakona o energetskoj efikasnosti

BANJALUKA, Narodna skupština Republike Srpske razmatrala je danas Prijedlog zakona o energetskoj efikasnosti, kojim se efikasno korišćenje energije deklariše kao opšti interes Republike Srpske, te uređuje energetska efikasnost u finalnoj potrošnji.
Ovim zakonom se reguliše i donošenje planova za unapređivanje energetske efikasnosti i njihovo provođenje, organizacija poslova na unapređivanju energetske efikasnosti, mjere za njeno poboljšanje i njeno finansiranje, navodi se u obrazloženju ovog zakona.

Cilj ovog zakona je da se primjenom politike i mjera za poboljšanje energetske efikasnosti u finalnoj potrošnji ostvari održivi energetski razvoj kroz smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu, povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom, zadovoljenja energetskih potreba potrošača, te smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Politika energetske efikasnosti utvrđuje se Strategijom razvoja energetike Republike Srpske, a u cilju sprovođenja politike energetske efikasnosti Vlada Republike Srpske donosi Akcioni plan energetske efikasnosti. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti