Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasAzerbejdžan se povukao iz projekta "Nabuko"

Azerbejdžan se povukao iz projekta “Nabuko”

BRISEL, Planovi EU da smanji ovisnost od ruskog gasa u svojim jugoistočnim članicama osujećeni su odustajanjem Azerbejdžana od gradnje gasovoda “Nabuko”.

Austrijska kompanija “OMV”, koja je dio konzorcijuma “Nabuko”, saopštila je da se Azerbejdžan, koji isporučuje gas, odlučio za konkurentski gasovod “Tap”.

“Azerbejdžanski konzorcijum `Šah deniz` obavijestio je `OMV` o svojoj odluci o gasovodu ka Evropi. Konzorcijum se nije odlučio za `Nabuko`”, ističe se u saopštenju.

Evropska komisija nije komentarisala vijesti u očekivanju zvaničnog saopštenja iz Bakua, koje se očekuje danas.

Brisel je ranije saopštavao da nije važno da li će biti građen “Nabuko” ili “Tap”, jer se oba uklapaju u plan o “južnom koridoru” – direktnom ispumpavanju gasa iz Kaspijskog mora ka Evropi, čime se obilazi Rusija.

U narednih pet ili više godina, oba gasovoda donosila bi oko deset milijardi kubnih metara gasa godišnje iz polja “Šah Feniz Drugi” u zemlje EU.

Analitičari, međutim, ističu da postoji velika razlika između ovih gasovoda. “Tap” dolazi sa turske granice, preko Grčke, Albanije i Jadranskog mora do Italije, a “Nabuko” iz Turske, preko Bugarske, Ruminije i Mađarske do Austrije. Grčka ovisnost od ruskog gasa iznosi 58 odsto od ukupne potrošnje, a Italija je zavisna u procentu od samo 22 odsto.

Nijedna od ovih zemalja nije bila ugrožena tokom krize sa isporukom ruskog gasa preko Ukrajine 2009. godine.

Međutim, u Bugarskoj, koja sto odsto zavisi od ruskih isporuka gasa, tada je ugašena ulična rasvjeta u Sofiji i bilo je ugroženo snabdijevanje bolnica električnom energijom.

Zavisnost od ruskog gasa visoka je u Mađarskoj /56 odsto/ i u Austriji /52 odsto/.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti