Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Tržište električne energije otvara se 2015. godine

Tržište električne energije otvara se 2015. godine

VLAŠIĆ, Tržište električne energije u BiH otvoriće se početkom 2015. godine za sve kupce, uključujući domaćinstva, koji će moći da kupe struju u zemlji ili inostranstvu ukoliko nađu bolju ponudu, rečeno je na seminaru o tržišnim procesima u elektroenergetskom sektoru, koji je održan na Vlašiću.

Da bi kupci bili u stanju da to urade, tržišni procesi i odnosi između svih učesnika na tržištu moraju biti uspostavljeni i jasno utvrđeni da bi ih javnost razumjela, istaknuto je na seminaru, koji je organizovao USAID-ov Projekat asistencije regulativi i reformi energetskog sektora /USAID REAP/.

Član Regulatorne komisije za električnu energiju BiH Mirsad Salkić rekao je da je ovaj projekat USAID-a posvećen jačanju tržišnih procesa u elektroenergetskom sektoru BiH.

On je istakao da će stečene informacije biti od koristi kako regulatornim komisijama, tako i predstavnicima iz elektroprivrednih subjekata.

Seminaru su prisustvovali predstavnici svih ključnih institucija elektroenergetskog sektora u BiH, uključujući ministarstva za električnu energiju BiH i entiteta, tri regulatorne komisije za električnu energiju, Komunalno Brčko, tri Elektroprivrede, Nezavisni operator sistema BiH i Elektroprenos BiH.

Na sličnom seminaru, koji je USAID REAP projekat organizovao u decembru 2012. godine, učesnici su razmatrali hipotetički slučaj u kojem kupac želi snabdjevanje električnom energijom od nezavisnog snabdjevača.

Na taj način su učesnici testirali da li su tržišni procesi zaista uspostavljeni, te da li su jasni i transparentni, a takođe su se usaglasili i oko nedostajećih procesa.

Predstavnici svih ključnih institucija elektroenergetskog sektora su na ovom seminaru otišli i korak dalje u uspostavljanju nedostajućih procesa i razvijanju detaljnih procedura s ciljem da se u potpunosti pripremi elektroenergetsko tržište i da bude razumljivo za javnost.

Kompletiranjem svih ovih procesa, BiH će ispuniti mnoge uslove određene Sporazumom energetske zajednice, koji je ratifikovan 2006. godine.

Vlada SAD do danas je, uglavnom putem USAID-a, obezbijedila oko 1,6 milijardi dolara pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku u BiH.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti