Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasOrganizovati sastanak o dugu za gas

Organizovati sastanak o dugu za gas

SARAJEVO, Vlada Federacije BiH danas je zadužila federalnog premijera i nadležnog ministra da organizuju sastanak sa predstavnicima Republike Srpske radi razmatranja stanja u vezi sa naplatom zaostalih potraživanja za isporučeni gas, te pronalaska odgovarajućih modaliteta za prevazilaženje stanja.

U slučaju kvalitetnog rješenja problema naplate duga, Vlada FBiH podržava snabdijevanje gasom “Alumine” DOO Zvornik, uz uslov obezbjeđenja garancija ili avansnog plaćanja za isporučeni gas, saopšteno je iz federalne Vlade.

Vlada je na hitnoj sjednici zadužila Federalno pravobranilaštvo da se aktivno uključi u sve aktivnosti u vezi sa rješavanjem potraživanja od Fabrike glinice “Birač”.

Zaključeno je da federalni premijer i nadležni ministar organizuju sastanak sa predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo na kome će biti razmatrano trenutno stanje u vezi sa naplatom zaostalih i redovnih potraživanja od “Sarajevogasa”.

U slučaju nepostizanja dogovora, Vlada je preporučila Upravi “BH gasa” preduzimanje mjera iz svoje nadležnosti s ciljem smanjenja dugovanja.

Povodom inicijative Doma naroda Parlamenta FBiH o održavanju tematske sjednice o stanju u privredi FBiH, federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije pripremilo je, a Vlada FBiH usvojila informaciju o stanju u privredi BiH iz nadležnosti ovog ministarstva.

Osim analize stanja, informacijom su obuhvaćene i preporuke Domu naroda Parlamenta FBiH čiji je cilj stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta, rasterećenje privrede i povećanje stepena konkurentnosti domaćih proizvođača. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti