Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijena nafte u porastu

Cijena nafte u porastu

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su jutros znatno porasle, zbog strahovanja da će zaoštravanje političke krize u Egiptu uticati na ostatak Bliskog istoka i ugroziti isporuku nafte, navode analitičari.

Američka laka nafta za isporuku u avgustu poskupjela je na Merkantilnoj berzi u Njujorku za 2,25 dolara na 101,85 dolara za barel, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” na berzi u Londonu porastao za 1,13 dolara na 105,13 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres.
“Postoji stvarna zabrinutost na tržištu nafte oko situacije u Egiptu i mogućnosti da se nemiri prošire na ostatak Bliskog istoka”, rekao je Frans presu glavni tržišni strateg singapurske firme CMC markets Majkl Mekarti, dodajući da se ne radi samo o Egiptu, već da trgovci pomno prate i situaciju u Libiji i Siriji.
Šest egipatskih ministara koji nisu članovi vladajuće stranke Muslimanska braća podnijeli su ostavke, a zvanična egipatska agencija MENA javila je da ministri odbrane i unutrašnjih poslova nisu prisustvovali jučerašnjoj sjednici vlade.
Predsjednik Mohamed Morsi odbacio je ultimatum vojske da podnese ostavku ili sazove predsjedničke izbore, naglasivši da će nastaviti da slijedi “svoje planove za nacionalno pomirenje”.
U sukobima u Kairu između pristalica i protivnika Morsija juče je poginulo najmanje sedam osoba, a desetine su povređene, dok su rano jutros neindentifikovani napadači ubili 16 ljudi i oko 200 ranili kada su u blizini Univerziteta u Kairu otvorili vatru na demonstrante koji su pružali podršku Morsiju.
Konflikt u Egiptu mogao bi da ugrozi isporuku nafte kroz Suecki kanal, koji predstavlja vezu između Evrope i Azije i omogućava bezbijednije i brže putovanje za brodove, koji bi inače morali da plove oko Afrike. Iako Egipat nije veliki proizvođač nafte, kanalom dnevno prolazi oko četiri miliona barela tog energenta, što je oko 13 odsto proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti