Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta iznad 101 dolara zbog nemira u Egiptu

Nafta iznad 101 dolara zbog nemira u Egiptu

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su jutros ostale iznad 101 dolara za barel, nakon što su porasle usljed nemira u Egiptu i pada zaliha u SAD.

Američka laka nafta za isporuku u avgustu poskupjela je na Merkantilnoj berzi u Njujorku za 16 centi na 101,40 dolara za barel, dok je, sa druge strane, barel sjevernomorske nafte tipa “brent” na berzi u Londonu pojeftinio za 26 centi na 105,50 dolara za barel, prenosi agencija AP.
Dva faktora uticala su na jučerašnji rast cijena: neredi u Egiptu i veliki pad zaliha nafte u SAD. Trgovci brinu da bi politički nemiri u Egiptu mogli da uspore isporuke nafte sa Bliskog istoka na svjetska tržišta.
Egipatski predsjednik Mohamed Morsi odbacio je ultimatum vojske da podnese ostavku ili sazove predsjedničke izbore, naglasivši da će nastaviti da slijedi “svoje planove za nacionalno pomirenje”. Vojska je potom obavijestila Morsija da više nije predsjednik, suspendovala ustav i sazvala prijevremene izbore.
Iako Egipat nije veliki proizvođač nafte, Sueckim kanalom, koji je pod kontrolom te zemlje, dnevno prolazi oko četiri miliona barela tog energenta, što je oko 13 odsto proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte.
Sa Bliskog istoka dolazi oko četvrtina svjetske proizvodnje sirove nafte, odnosno 23 miliona barela dnevno. Od toga oko dva miliona barela, odnosno 2,2 odsto svjetske tražnje, svakodnevno prolazi kanalom, koji povezuje Sredozemno i Crveno more.
U SAD je Ministarstvo energetike juče navelo da su zalihe nafte pale za 10,3 miliona barela u odnosu na prošlonedjeljni nivo, što je tri puta veći pad od očekivanog. Zalihe benzina takođe su smanjene, dok su analitičari očekivali njihov rast. Pad zaliha mogao bi da bude pokazatelj rasta američke tražnje. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti