Petak 31. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta jeftinija uoči izvještaja o zaposlenosti u SAD

Nafta jeftinija uoči izvještaja o zaposlenosti u SAD

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su jutros snižene, budući da investitori iščekuju podatke o zaposlenosti u SAD koji bi mogli da ukažu na to kada će Uprava federalnih rezervi (Fed) početi da gasi program privrednih stimulacija, dok se u isto vrijeme motri na dešavanja u Egiptu, navode analitičari.

Američka laka nafta za isporuku u avgustu pojeftinila je za 15 centi na 101,09 dolara za barel, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” na berzi u Londonu pojeftinio za osam centi na 105,46 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres.
“Obim trgovanja je smanjen, budući da investitori čekaju američke podatke o zaposlenosti, da bi procijenili kada bi privredne stimulacije mogle biti ugašene”, rekla je Frans presu strateg singapurske firme IG markets Keli Tio.
Iako bi optimistični rezultati u oblasti zapošljavanja ukazali na oporavak američke privrede, istovremeno bi signalizirali da će Fed uskoro početi da smanjuje obim stimulativnog programa.
Rizici povezani sa neredima u Egiptu nakon što je vojska zbacila s vlasti i pritvorila predsjednika Mohameda Morsija i dalje utiču na cijene nafte, navode analitičari. Adli Mansur, bivši predsjednik Vrhovnog suda, položio je juče zakletvu kao novi privremeni predsjednik Egipta.
Iako Egipat nije veliki proizvođač nafte, Sueckim kanalom, koji je pod kontrolom te zemlje, dnevno prolazi oko četiri miliona barela tog energenta, što je oko 13 odsto proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti