Utorak 16. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPredsjednik UO "Gasproma" danas u Sofiji

Predsjednik UO “Gasproma” danas u Sofiji

SOFIJA, Predsjednik Upravnog odbora ruske kompanije “Gasprom” Aleksej Miler doputovaće danas u Sofiju kako bi sa bugarskim premijerom Plamenom Orešarskim dogovorio početak radova na izgradnji gasovoda “Južni tok”.

Tokom sastanka očekuje se rješenje svih pitanja u vezi sa izgradnjom dionice gasovoda na području Bugarske, najavljeno je iz bugarskog Ministarstva ekonomije i energetike.

Prema planu, izgradnja cjevovoda kroz bugarsku teritoriju trebalo je da počne krajem ljeta, a da prve količine gasa poteknu krajem 2015. godine.

Rok je, međutim, produžen, jer još nije urađena analiza uticaja gasovoda, koji prolazi kroz 39 bugarskih opština, na životnu sredinu, a nije obezbijeđena ni građevinska dozvola.

Bugarski i ruski partneri formirali su zajedničku kompaniju za izgradnju gasovoda.

Izgradnja gasovoda kroz bugarsku teritoriju koštaće oko tri milijarde evra, ali, prema dogovoru, Bugarska neće investirati ništa u zamjenu da ne uzima tranzitne takse u narednih 15 godina.

Ruski “Gasprom” izgradnju “Južnog toka” zvanično je započeo decembra prošle godine i gasovodom treba da transportuje ruski prirodni gas do zemalja EU.

Prema najavama, očekuje se da radovi u podmorskom dijelu gasovoda koji kreće iz južnog dijela Rusije, od grada Anape u Krasnodarskom kraju po dnu Crnog mora do Varne u Bugarskoj, počnu u drugom kvartalu 2014. godine.

Vrijednost projekta izgradnje cijelog gasovoda “Južni tok”, koji će transportovati 63 milijarde metara kubnih gasa, iznosi 15,5 milijardi evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti