Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiGigant stabilan nakon uvođenja automatizacije

Gigant stabilan nakon uvođenja automatizacije

UGLJEVIK, U prvih šest mjeseci ove godine iz Rudnika i Termoelektrane /RITE/ Ugljevik u elektroenergetski sistem Republike Srpske isporučeno je 609.040 megavat časova električne energije, što predstavlja ostvarenje 98,4 odsto od plana, saopšteno je danas iz ove kompanije.

U istom periodu je na rudniku Bogutovo Selo ostvarena proizvodnja od 717.000 tona uglja, što je 88,3 odsto u odnosu na plan, i 3.653.481 metara kubnih otkrivke, što je 89 odsto od planiranih količina.

Na deponiji Termoelektrane nalazi se zaliha uglja od 190.000 tona, što svjedoči da je Rudnik ispratio potrebe Termoelektrane za ugljem.

U RITE Ugljevik je od 20. marta do 20. maja izvršen remont Termoelektrane, koji je ove godine bio planski produžen na 60 dana zbog automatizacije, odnosno ugradnje sistema za upravljanje i monitoring rada bloka.

U kompaniji ističu da su jedina Termoelektrana u okruženju koja je uspjela da ugradi ovaj sistem u rekordnom roku od 60 dana.

“Rad Termoelektrane u periodu nakon remonta potvrđuje da je taj posao izvršen kvalitetno, jer nije bilo ni jednog zastoja uzrokovanog uvođenjem sistema automatizacije”, rekao je vršilac dužnosti izvršnog direktora za tehnička pitanja Dragan Miljanović.

Prema njegovim riječima, efekti su vidljivi u stabilnom radu, bez oscilacija snage i bez oscilacija parametara pred turbinom.

Miljanović ističe da je automatizacijom olakšan i rad rukovalaca procesom proizvodnje, podignuta sigurnost rada, a mogućnost subjektivne greške u procesu upravljanja režimom rada bloka Termoelektrane svedena je na minimum.

U kompaniji očekuju da će sa ovako dobrim rezultatima u prvoj polovini godine sigurno ispuniti i godišnji plan proizvodnje električne energije.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti