Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta pojeftinila, ali zabrinutost oko Egipta ograničava pad

Nafta pojeftinila, ali zabrinutost oko Egipta ograničava pad

NJUJORK/LONDON, Sirova nafta je jutros pojeftinila, ali je taj pad, međutim, ograničila zabrinutost da će eskalacija nasilja u Egiptu poremetiti snabdijevanje tržišta naftom sa Bliskog istoka, navode analitičari.

Američka laka nafta za isporuku u avgustu pojeftinila je za 6 centi na 103,08 dolara za barel, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” na berzi u Londonu pojeftinio za 20 centi na 107,23 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres.
“Prisutno je blago povlačenje cijena nafte poslije prošlonedjeljnog trenda rasta cijena ‘tečnog zlata'”, izjavio je tržišni strateg kompanije “CaMC markets” iz Sidneja, Majkl Mekarti i dodao da je Egipat i dalje u fokusu.
Kriza u Egiptu, koja je uslijedila nakon prošlonedjeljnog vojnog puča, zabrinula je većinu investitora, koji strahuju od poremećaja u prolasku nafte kroz Suecki kanal.
“Još uvijek su male šanse da dođe do zatvaranja Sueckog kanala i poremećaja u snabdijevanju naftom, međutim, ako se to dogodi, uslijediće drastičan rast cijena nafte”, dodao je Mekarti. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti