Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta poskupjela zbog solidnog rasta američkih akcija

Nafta poskupjela zbog solidnog rasta američkih akcija

NJUJORK/LONDON, Cijena nafte je danas porasla, podstaknuta solidnim rastom akcija na američkim berzama i većom tražnjom u najvećoj svjetskoj ekonomiji, navode analitičari. 

Američka laka nafta za isporuku u avgustu poskupjela je za 81 cent na 104,34 dolara za barel, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” na berzi u Londonu poskupio za jedan cent na 107,82 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres.
Zabrinutost oko poremećaja u snabdijevanju naftom sa Bliskog istoka, koju je uzrokovala kriza u Egiptu, blago je ublažena nakon što je u toj zemlji juče najavljeno održavanje parlamentarnih izbora.
“Trgovci su se preorijentisali sa nasilja u Egiptu na pozitivne vrijednosti američkih akcija”, izjavio je tržišni strateg kompanije “IG markets” iz Singapura, Keli Teo.
Američke berze su juče završile poslovanje uz solidan rast vrijednosti akcija, podstaknute pozitivnim izvještajima o zaradama kompanija.
Skok akcija je uslijedio uprkos najnovijim ekonomskim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda, koji je raniju prognozu rasta svjetske ekonomije od 3,3 odsto za 2013. godinu skresao na 3,1 odsto.
Na rast cijena nafte je, takođe, uticao izvještaj Američkog naftnog instituta (API), prema kom su zalihe u SAD prošle nedjelje pale za devet miliona barela, što ukazuje na ubrzanje rasta tražnje energenata. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti