Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasDačić: U energetski razvoj deset milijardi evra

Dačić: U energetski razvoj deset milijardi evra

BEOGRAD, Srbija će u narednih sedam do osam godina uložiti oko deset milijardi evra u energetski razvoj zemlje od čega u naftni sektor tri milijarde evra, gasni više od dvije, a u obnovljive izvore energije više od dvije milijarde evra, rekao je premijer Srbije Ivica Dačić na konferenciji “Južni tok: Evolucija gasovoda”.

Dačić je otvarajući skup u Beogradu istakao da su strateško opredjeljenje za pristupanje EU i strateško partnerstvo sa Ruskom Federacijom i drugim zemljama, dva ključna elementa energetske politike.

“Južni tok” je, kako je istakao Dačić, najznačajniji projekat izgradnje u sektoru gasne privrede, a planira se da 2016. godine ima kapacitet oko 11,8 milijardi kubnih metara gasa, do 2020. godine 36 milijardi, a da 2025. godine dostigne oko 40 milijardi kubnih metara.

Dačić je naveo da je u planu izgradnja gasnog prstena koji će gasnim interkonekcijama povezati Srbiju sa Rumunijom, Bugarskom, Hrvatskom i Makedonijom, kao i proširivanje i izgradnja nove dionice kroz Republiku Srpsku, odnosno BiH, kao sastavni dio “Južnog toka”.

“Projekat `Južni tok` jedan je od najznačajnijih strateških projekata i jedan od najvećih transevropskih razvojnih projekata u koji je uključen veliki broj evropskih država i oslonac je i podrška zajedničkoj evropskoj budućnosti svih država kroz koje prolazi”, rekao je Dačić.

Ministar energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je na skupu da bez adekvatne energetske infrastrukture nema konkurentnosti privrede Srbije.

Ona je istakla da Srbija ima odlučnu vladu koja je spremna da rješava probleme i koja je pokazala da hoće da učestvuje u realizaciji “Južnog toka”.

Navodeći da su bitne odrednice budućeg razvoja gasne politike investicije u preduzeća koja koriste gas, a procjene su da je to ulaganje oko 300 miliona evra, ona je istakla interesovanje Srbije za izgradnju gasnih elektrana.

Naglašavajući da je izgradnja “Južnog toka” uslov za razvoj Srbije, Mihajlovićeva je rekla da se Srbija iskreno nada da će i krak ka Republici Srpskoj i iz Makedonije pomoći da Srbija ponovo bude vodilja u regionu.

Konferenciju “Južni tok – evolucija gasovoda” organizovali su Natural gas Jurop iz Londona, a skupu prisustvuju visoki predstavnici Vlade Srbije, ruske kompanije Gasprom, konzorcijuma “Južni tok” i privrednog sektora u Srbiji.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti