Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMIHAJLOVIĆ: Javna tajna da je bilo kriminala u trgovini strujom između Republike...

MIHAJLOVIĆ: Javna tajna da je bilo kriminala u trgovini strujom između Republike Srpske, Srbije i Crne Gore

BANJALUKA, BEOGRAD, Javna je tajna da je, uz posredovanje trgovaca, bilo korupcije u preprodaji struje između Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, izjavila je za portal ENERGETIKARS.com ministar energetike, razvoja i zaštite životne okoline u Vladi Srbije Zorana Z. Mihajlović.

Posrednici u energetici vrlo često mogu da dovedu do ozbiljnih problema. Troškovi za preduzeća znaju da budu mnogo viši, da ne govorimo o korupciji prilikom prodaje struje koja je svima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori već dobro poznata“, ističe Mihajlović.

Prvi put poslije niza godina Elektroprivreda Republike Srpske i Elektroprivreda Srbije imaju direktne ugovore o isporuci električne energije. Mihajlović naglašava kako je sadašnji odnos između Elektroprivrede Srbije i Elektroprivrede Republike Srpske zasnovan na vrlo jasnom ugovoru.

Dakle, nismo sklopili dogovor direktnom pogodbom već se Elektroprivreda Srbije pojavila na javnom tenderu jer nismo željeli da neko kaže kako je bilo favorizovanja. Kada ove godine uobičajeno u novembru i decembru u Srbiji dođe do nestašice struje mi ćemo imati već obezbjeđenu električnu energiju a koju nećemo dobijati preko posrednika“, istakla je Mihajlović.

Ministarka Mihajlović je nedavno za medije potvrdila da su podnesene krivične prijave protiv Vojina Lazarevića i Vuka Hamovića zbog sumnje da je zloupotrebama u energetskom sektoru oštećena država Srbija. „Podignuta je krivična prijava protiv eksdirektora EPS Ljubomira Gerića, njegovog zamjenika Vladimira Đorđevića, koji je sada ponovo u EPS-u, te kompanije EFT Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića i njih lično”, rekla je Mihajlović.

Kompanija „EFT“ je najveći trgovac struje u regionu i trenutno gradi termoelektranu „Stanari“ kod Doboja u Republici Srpskoj.

Međutim, Mihajlović za ENERGETIKARS.com poručuje kako te dvije stvari nikako ne treba dovoditi u vezu.

Izgradnja TE „Stanari“ je odlična stvar jer svaka država treba da teži izgradnji infrastrukturnih projekata. Druga je priča šta se dešavalo sa trgovinom električne energije u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori od 2000.godine. Otvoreno je pitanje kako su prekinuti direktni odnosi koji su postojali između ove tri zemlje i kako su odjednom svi počeli da dobijaju posrednike. Činjenica jeste da je krivična prijava pokrenuta 2004. godine protiv „EFT-a“ da je negdje stavljena sa strane i moja dužnost kao građanina i ministra je bila da tu krivičnu prijavu ponovo predam tužilaštvu“, dodaje Mihajlović.

 Građanima dugujemo objašnjenje da li su trgovci strujom krivi za restrikcije u Srbiji

Srbija je dužna da svojim građanima objasni razloge uvođenja restrikcija struje ranijih godina i kakvu su ulogu u tome imali trgovci električnom energijom, poput kompanije EFT protiv koje je podnesena krivična prijava“, izjavila je Mihajlović

Ona je rekla kako istražni organi treba da nastave istragu o trgovini strujom prethodnih godina.

To je pitanje morala i kada dođemo u tu situaciju da zemlja ostane bez struje i da se električna energija interventno nabavlja preko raznih posrednika onda moramo da znamo bar da damo informaciju građanima za to. Građani Srbije zaslužuju da im bude objašnjeno zašto se desila takva situacija“, poručila je Mihajlović.

 

 

S. Vukelić

 

 

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti