Petak 31. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasMihajlović: Značajan korak za rješavanje pitanja udjela "Srbijagasa"

Mihajlović: Značajan korak za rješavanje pitanja udjela “Srbijagasa”

BEOGRAD, Ministar energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas u Beogradu da je juče potpisani Memorandum o razumijevanju vlada Republike Srpske i Srbije o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa preduzeća “Srbijagas” i “Gasprometa Pale” izuzetno značajan korak, jer jasni imovinsko-pravni odnosi ta dva preduzeća nisu mogli da budu riješeni četiri godine.

Mihajlovićeva je rekla da je rješavanje imovinsko-pravih odnosa između preduzeća “Srbijagas” i “Gas Res” iz Banjaluke uslov bez kojeg Republika Srpska neće moći da krene u realizaciju gasovoda “Južni tok”.

“Očekujemo odluku Vlade Republike Srpske da `Gaspromet Pale` pređe u preduzeće `Gas Res` i nakon toga da se napravi tačno razgraničenje – koliko ima udjela `Srbijagasa`, a koliko ima udjela, praktično, Republike Srpske”, rekla je Mihajlovićeva novinarima u pauzi konferencije “Južni tok: Evolucija gasovoda” u Beogradu.

Ona je navela da se do kraja godine mora znati koliko tačno procenata “Srbijagas” ima u “Gas Resu” i ocijenila da je uslov bez kojeg Republika Srpska neće moći da uradi studije niti da krene u realizaciju gasovoda “Južni tok”.

Mihajlovićeva je rekla da je njeno ministarstvo obećalo pomoć Ministarstvu industije, energetike i rudarstva Republike Srpske u izradi studije izvodljivosti za krak “Južnog toka” kroz Republiku Srpsku.

Napominjući da se još ne zna koliki će biti kapacitet gasovoda kroz Republiku Srpsku, Mihajlovićeva je navela da se vrijednost izgradnje “Južnog toka” u Republici Srpskoj procjenjuje na blizu 400 miliona evra.

Ministar energetike Srbije rekla je da je na jučerašnjoj zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske razgovarano i o energetskom sporazumu sa Italijom, kao i o spisku elektrana na srednjoj Drini.

“Ta saradnja je dobra, jer se konkretno rade neke stvari. Rekla bih da je to u prethodnom periodu bilo mnogo manje”, istakla je Mihajlovićeva.

Vlade Republike Srpske i Srbije zaključile su juče na zajedničkoj sjednici u Banjaluci da će biti nastavljena realizacija značajnih projekata, među kojima je izgradnja gasovoda “Južni tok” i projekat “Podrinje”, odnosno “Srednja Drina”.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti