Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiCijena struje se neće mijenjati u BiH

Cijena struje se neće mijenjati u BiH

BANJALUKA, Iako proteklih dana iz regiona pristižu informacije o značajnim izmjenama cijena električne energije, te promjene neće uticati na cijenu struje u BiH.

Da građani i privrednici nemaju razloga za strah od poskupljenja, potvrdili su u “Elektroprivredi RS” i Regulatornoj komisiji za električnu energiju (FERK).

Naime, u prvim komšijskim zemljama BiH posljednjih dana aktuelno je pitanje izmjene cijena struje. “Hrvatska elektroprivreda” podnijela je zahtjev za smanjenje cijene struje za domaćinstva od 10,7 odsto, dok se istovremeno u Srbiji razmatra poskupljenje električne energije po istoj stavci i to za 10,9 odsto.

Priče o promjenama cijene struje bile su aktuelne proteklih nekoliko dana u FBiH, ali je Regulatorna komisija za električnu energiju na kraju donijela odluku da cijena struje u ovom entitetu ostaje nepromijenjena. Iz “Elektroprivrede RS” tvrde da u RS nijedno preduzeće iz njihovog sistema nije podnijelo zahtjev za izmjenu tarifnog postupka, tako da o izmjenama cijene struje nije bilo ni govora.

“Cijena električne energije je nepromijenjena i još na nivou sa početka januara 2010. godine. Domaćinstva struju plaćaju 12,51 fening po kilovat-času, dok je za privredu, odnosno industrijske kupce, na naponskom nivou od deset kilovolti, prosječna cijena 9,11 feninga po kilovat-času”, kažu u ERS.

Prema poređenju ERS, u odnosu na kupce u Hrvatskoj, domaćinstva u RS plaćaju za 79 odsto manje za kilovat utrošene struje, dok je za industrijske subjekte, na desetkilovoltnom naponu, cijena niža za 120 odsto.

“Čak i ukoliko bude sprovedeno najavljeno smanjenje cijena električne energije za kupce u Hrvatskoj, cijena će i nakon korekcija biti značajno veća od prosječnih cijena u RS”, ocjenuju u ERS.
Cijena električne energije u RS je nepromijenjena i još na nivou sa početka januara 2010. godine

U odnosu na Srbiju, situacija je nešto drugačija, jer su cijene za domaćinstva u Srbiji niže za oko 17 odsto, dok su cijene za industrijske kupce na desetkilovoltnoj mreži na približno istom nivou kao u RS.

Ipak, najavljenim poskupljenjem u Srbiji cijena za ove kupce premašiće prosječnu cijenu u RS, ocjenjuju u ERS.
Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, istakao je da je cijena električne energije u RS niža u odnosu na iznose koje plaćaju privrednici u susjednim zemljama.

“Ovo je svakako jedna od značajnih preferencijalnih prednosti, koja igra veliku i značajnu ulogu u perspektivi privlačenja stranih investicija u RS”, ocijenio je Zgonjanin.

On je konstatovao da se iznosi cijena u RS realno razlikuju od vrijednosti koje se plaćaju po berzanskim iznosima.

“Kupovna moć stanovništva je niska, a nelikvidnost privrede na visokom nivou, tako da smatram da je stavka zadržavanja niskih cijena električne energije, kako za domaćinstva, tako i za privredu, jedan od vidova kupovine socijalnog mira u RS”, konstatovao je na kraju Zgonjanin.

Proizvodnja ERS iznad plana

Elektrane sistema ERS su za prvih šest mjeseci proizvele 3.538,82 gigavat-časa električne energije, što je za 6,22 odsto više u odnosu na plan, a za 28,97 odsto više od ostvarenog u istom periodu prošle godine, kažu u “Elektroprivredi RS”.

Termoelektrane ERS proizvele su 1.546,91 gigavat-čas, hidroelektrane 1.949,57 gigavat-časova, a distributivne hidroelektrane 42,34 gigavat-časa.
Zahvaljujući dobroj hidrološkoj situaciji sve hidroelektrane ERS ostvarile su prekoplansku proizvodnju. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti