Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Predstavljeni rezultati projekta o električnoj energiji

Predstavljeni rezultati projekta o električnoj energiji

SARAJEVO, Rezultati projekta Izrada zakonskog okvira za električnu energiju BiH, usklađenog sa evropskim pravnim tekovinama, predstavljeni su predstavnicima institucija iz elektroenergetskog sektora i ključnim akterima u BiH na radnom dvodnevnom seminaru koji je danas završen na Vlašiću.

Politički savjetnik specijalnog predstavnika EU u BiH Amila Ibričević naglasila je značaj ovog projekta za evropske integracije BiH, saopšteno je iz Delegacije EU.

Zamjenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice Dirk Bušle iznio je stavove Sekretarijata o trenutnoj situaciji u primjeni evropskih propisa u BiH, a članovi konsultantskog tima predstavili su različite aspekte Trećeg energetskog paketa koji treba da bude uvršten u domaće propise i primijenjen u praksi.

Navodi se da je to bitna obaveza BiH kao potpisnika Ugovora o Energetskoj zajednici.

Obrađeni su najvažniji aspekti zakonskog okvira za električnu energiju u BiH, kao što su razdvajanje operatora prenosnog sistema, operatora sistema distribucije i dobavljača, kao i međunarodna prekogranična razmjena.

Predstavljen je model elektroenergetskog tržišta visokog nivoa, koji je izradio projektni tim, a koji obuhvata oblasti od najvećeg značaja za dalje usklađivanje domaćih propisa sa evropskim.

Projekat Izrada zakonskog okvira za električnu energiju u BiH usklađenog sa evropskim propisima, koji se finansira sredstvima EU, bavi se pripremama za usklađivanje zakonskih propisa u oblasti energetike na nivou BiH, entiteta i distrikta Brčko.

Njime se promovišu reforme u elektroenergetskom sektoru u skladu sa uslovima iz Ugovora o Energetskoj zajednici i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

Projekat, čija je vrijednost 1,3 miliona evra, realizuju “AAM konsalting” kao nosilac projekta i Uprava za zaštitu konkurencije Estonije kao partner.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti