Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Skupština akcionara "Elektroprenosa BiH" u septembru

Skupština akcionara “Elektroprenosa BiH” u septembru

BANJALUKA, Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić saglasili su se danas u Banjaluci da se ide na pripremu Skupštine akcionara “Elektroprenosa BiH”, koja bi, kako je rečeno, trebalo da bude održana u septembru.

Cvijanovićeva je nakon sastanka rekla novinarima da će dvije vlade prije Skupštine akcionara uputiti usaglašeni prijedlog izmjena zakona o “Elektroprenosu BiH”.

“Usaglašeni prijedlog izmjena zakona o `Elektroprenosu BiH` uputićemo Savjetu ministara BiH. Radićemo i na definisanju desetogodišnjeg plana investiranja, a na osnovu toga i trogodišnjeg plana investiranja sa jasno utvrđenim prioritetima koje su sačinile dvije entitetske vlade”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je na sastanku dogovoren način otplate duga za gas Rusiji od 104,8 miliona dolara, kao i da se razgovaralo o zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje.

“Ovo je preduslov za nastavak realizacije projekta `Južni tok`. Otplaćivaće se predratni i ratni dug za gas Rusiji, a struktura duga biće utvrđena do kraja septembra ove godine”, dodala je Cvijanovićeva, napomenuvši da će se ovim aktivnostima baviti koordinaciono tijelo.

Prema njenim riječima, dug će se izmirivati uplatom takse od pet dolara na 1.000 metara kubnih.

Cvijanovićeva je naglasila da će entitetske vlade sa institucijama na nivou BiH usvojiti konkretne akte kojima bi se garantovala zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje.

Premijer Srpske je istakla da je na sastanku razgovarano i o Fabrici glinice “Birač”, jer je “BH gas” jedan od najvećih povjerilaca u stečajnom postupku, te dodala da su neizmirene obaveze prema tom preduzeću.

Ona je navela da dvije vlade imaju zajedničke aktivnosti na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta, a jedna od reformi se odnosi na poslovnu registraciju, te da će Vlada FBiH biti pozvana da učestvuje u projektu “Podrinje”.

Sastanku su prisustvovali entitetski ministri poljoprivrede Stevo Mirjanić i Jerko Lijanović, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar energije Federacije BiH Eldar Trhulj, te ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti