Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasOlakšice za grijanje u Srbiji

Olakšice za grijanje u Srbiji

BEOGRAD, Ministarka energetika u Vladi Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će u avgustu biti izmjenjena Uredba o energetski zaštićenom potrošaču, što će omogućiti olakšice i za one koji koriste grijanje na daljinski sistem.

Izmjena uredbe će se sigurno desiti prije sljedeće grejne sezone, i to će omogućiti olakšice ne samo za struju i gas nego i za grijanje, rekla je Mihajlović novinarima u pauzi konferencije o obnovljivim izvorima energije.

Ministarka je rekla da je ta uredba stupila na snagu 1. aprila, što je bilo prvi put u Srbiji da se donese dokument koji pomaže socijalno ugroženim potrošačima u korišćenju energenata.

Kada je Uredba stupila na snagu, u praksi se vidjelo gde postoje problemi i šta je potrebno izmeniti, dodala je Mihajlović. Ona je izrazila očekivanje da će Ministarstvo finanasija pozitivno odgovoriti na zahtjev Ministarstva energetike da se energetski zaštićeni potrošaci oslobode poreskih taksi da bi stekli takav status.

Mihajlović je najavila da će za dva do tri meseca biti raspisan još jedan javni poziv za investitore koji su zainteresovani da ulažu u obnovljive izvore energije, i dodala da će do kraja ovog mjeseca u Ivanjici biti potpisani ugovori između investitora, Ministarstva i lokalnih samoprava za izgradnju malih hidro-elektrana po osnovu javnog poziva koji je već završen.

Prema važećoj Uredbi Vlade Srbije, energetski zaštićeni potrošači imaju pravo da dobiju između 120 i 250 kilovat sati besplatne struje mjesečno, u zavisnosti od broja članova domaćinstva, kao i od 35 i 75 kubnih metara gasa mjesečno tokom grejne sezone.

Pravo da steknu status energetski zaštićenog potrošača imaju domaćinstva sa jednim članom koja mjesečno primaju do 12.900 dinara, porodice sa dva ili tri člana koja zarađuju do 18.786 dinara mesečno, četvoročlane i petočlane familije sa zaradom do 24.672 dinara i domaćinstva sa šest i više članova koja primaju do 30.558 dinara mjesečno.

Taj zaštićeni status, domaćinstva mogu i da izgube, ako im je mjesečna potrošnja struje i gasa 2,5 puta veća od limita predviđenog uredbom o energetski zaštićenom potrošaču. (Tanjug)

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti