Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSrbija može postati energetski bezbjedna zemlja

Srbija može postati energetski bezbjedna zemlja

BEOGRAD, Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Ministarstvo energetike okrenuto zelenoj ekonomiji, i da je, pored velikih infrastrukturnih projekata, strateški cilj Vlade i Ministarstva podizanje energetske efikasnosti i iskorišćenost obnovljivih izvora energije.

“Srbija je bogata potencijalima u oblasti energetike, ali efikasnost po pitanju njenog iskorišćenja u prošlosti nije bila na dovoljno visokom nivou. Činenjica je da su obnovljivi izvori energije odlučujući faktor podizanja energetske bezbjednosti države, što Srbija svakako može da bude”, rekla je Mihajlović na konferenciji o zelenoj energiji.

Ona je istakla da se, zahvaljujući zakonu racionalnoj upotrebi energije i fondu za energetsku efikasnost koje je Ministarstvo energetike formiralo, može očekivati da će Srbija biti bezbedna po tom pitanju.

Ministarka je takođe rekla da je napravljen vrlo važan korak pri raspisivanju javnog poziva investitorima koji treba da ulazu i izgradnju 317 malih hidroelektrana u opštinama u Srbiji, koje manje više spadaju u nedovoljno razvijene.

“Prvi put u Srbiji su se investitori takmičili putem javnog poziva bez ikakve povlastice u Ministarstvu, i zato smo imali oko 1.400 investitora koji su pokazali želju da ulažu u male hidroelektrane u Srbiji, koje će donijeti i nova radna mesta”, rekla je Mihajlović.

Što se tiče nekih investitora, koji su nezadovoljni jer nisu dobili status povlašćenog proizvođača električne ili toplotne energije, ministarka Mihajlović je podsjetila da Srbija ima određene kvote koje diktiraju koliki je broj dozvola koje mogu da budu izdate investitorima.

“Nažalost Srbija nije dovoljno bogata zemlja da može svima koji su se prijavili da obezbjedi status povlašćenog proizvođača energije. Neki od njih nisu ispunili potrebne kriterijume, dok su drugi bili ispod kvote”, objasnila je Mihajlović.

Ona je takođe izrazila zadovoljstvo zaokruženom zakonskom regulativom u oblasti obnovljive izvore energije, koje je Ministarstvo energetike uspelo da načini za manje od godinu dana rada. (Tanjug)

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti