Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostDonacija Švedske Srbiji od 1,7 miliona evra za ekologiju

Donacija Švedske Srbiji od 1,7 miliona evra za ekologiju

BEOGRAD, Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović i ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp potpisaće danas Sporazum o donaciji u iznosu od 1, 7 miliona evra, kojom će ta zemlja podržati pripreme Srbije za početak pregovora sa Evropskom unijom u oblasti životne sredine.

Projekat “Priprema za pregovore u vezi sa pristupanjem Srbije Evropskoj uniji (ENVAP I)” realizovan je u saradnji sa Švedskom agencijom za životnu sredinu (SEPA) u periodu jun 2011. – decembar 2012.

Cilj tog projekta je jačanje administrativnih kapaciteta u oblasti životne sredine u vezi sa pripremama za pregovore sa Evropskom unijom.

Polazeći od potrebe za daljim jačanjem kapaciteta za proces pregovora sa EU unutar Ministarstva, ali i drugih institucija koje će učestvovati u procesu pregovora sa Unijom u oblasti životne sredine, Švedska agencija za životnu sredinu predložila je nastavak projekta, odnosno realizaciju druge faze projekta “Priprema za pregovore u vezi sa pristupanjem Republike Srbije Evropskoj uniji (ENVAP 2)”.

Projekat su odobrili Švedska agencija za životnu sredinu i Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA).

Biće potpisan i aneks “Specifičnog sporazuma između Ministarstva zaštite životne sredine i Švedske vlade za podršku infrastrukturnim projektima”.

Originalnim sporazumom, potpisanim 2011. godine, bila je predviđena podrška Ministarstvu u pripremi infrastrukturnih projekata za  finansiranje, kao i finansiranje izgradnje za odabrane infrastrukturne projekte iz oblasti upravljanja otpadom i upravljanja otpadnim vodama.

S obzirom na dužinu procesa pripreme planske i tehničke dokumentacije, kao i vrijeme potrebno da se pribave sve potrebne dozvole prije početka izgradnje, potpisivanjem aneksa sporazum će biti produžen za još godinu dana, do 2015. godine, a njegova vrijednost biće uvećana za dodatnih 1.150.000 evra, sa prvobitno planiranih 2.873.000 evra. 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti