Ponedjeljak 15. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiI s poskupljenjem struja u Srbiji najjeftinija

I s poskupljenjem struja u Srbiji najjeftinija

BEOGRAD, Agencija za energetiku Srbije trebalo bi danas da upali zeleno svjetlo EPS-u za poskupljenje struje od 10,9 odsto, koliko je prošle nedelje i zatražilo ovo javno preduzeće. To znači da će građani Srbije od 1. avgusta utrošenu struju za toliko plaćati skuplje.

Podaci pokazuju da će i s novim poskupljenjem struja u Srbiji biti najjeftinija. Ne samo u regionu, nego u cijeloj Evropi. Utrošeni kilovat-čas za domaćinstva poslije poskupljenja koštaće 6,1, a za industriju 5,8 dinara.

Cijena kilovat-časa struje viša je u Makedoniji i košta 5,87 evro centi, BiH 6,83, Crnoj Gori 7,78, Albaniji 9,68, Nemačkoj 14,4, Austriji 14,33 evro centi.

Iako se u javnosti ovih dana često navodi primjer Hrvatske elektroprivrede, koja je suočena sa konkurencijom i dolaskom novih snabdjevača na tržište, od hrvatske Agencije za energetiku zatražila smanjenje cijene električne energije za domaćinstva za šest do sedam odsto, poređenje sa cjenovnikom u Srbiji je sasvim neosnovano.

e07dstruja222.png
Cijena električne energije za domaćinstva u Hrvatskoj sada iznosi 9,65 evrocenti po kilovat-času struje i u odnosu na cenu u Srbiji uvećanu za traženih 10,9 odsto veća je za čak 80,71 odsto. U slučaju industrije cijena za ove potrošače u Hrvatskoj dostiže 8,92 evrocenta i veća je u odnosu na Srbiju za 75,25 odsto. (Politika)

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti