Srijeda 28. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBH-Gasu prijeti stečaj i prekid isporuke gasa

BH-Gasu prijeti stečaj i prekid isporuke gasa

SARAJEVO, Državna kompanija Bosne i Hercegovone “BH-Gas” zapala je u velike dugove zbog kojih joj preti stečaj, koji bi značio i prekid isporuke gasa za korisnike u BiH.

Osim što duguje osam miliona dolara ruskom Gaspromu, BH-Gas na ime kratkoročnih kredita dodatno je zadužen kod komercijalnih banaka za oko 20 miliona KM (10,2 miliona evra), koje Uprava ove firme nije u mogućnosti da vraća, jer svake godine bilježi gubitak, prenosi Indikator.ba.

Na ove, ali i brojne alarmantne činjenice o poslovanju ove kompanije, upozorili su i državni revizori u svom izveštaju, u kome se navodi da je BH-Gas 2010. godine na svom računu imao 31,1 milion KM, a zaključno sa 31. decembrom 2012. iznos je smanjen za čak 97,30 posto.

Ako se tome doda konstantni gubitak u poslovanju, koji je prošle godine iznosio 6,2 miliona KM, a godinu ranije 1,6 miliona KM, evidentno je da “BH-Gasu” preti kolaps.

Revizori ističu da Uprava BH-Gasa nije učinila ništa ni kada je u pitanju naplata redovnih potraživanja od Fabrike glinice Birač iz Zvornika, čiji dug BH-Gasu iznosi 22,2 miliona KM, a koja, takođe, ide u stečaj i nije izvesno hoće li se taj dug ikada naplatiti.

Utvrđeno je da Uprava nije iskoristila ni bankovnu garanciju kojom su osigurana potraživanja od fabrike Birač u iznosu od milion evra.

Uprava još nije s Gaspromom dogovorila ni garanciju isporuke plina za treći kvartal, što BiH može dovesti u veoma nezavidnu poziciju.

Iz BH-Gasa su za dnevnik Avaz potvrdili da je na računu 2012. godine bio 31 milion KM, ali tvrde da su ta sredstva potrošili na plaćanje faktura iz te sezone grijanja, a da su im iz Sarajevogasa ostali dužni više od 46 miliona KM.

“Kada je u pitanju Gasprom, BH-Gas je uredno izmirivao sve obaveze, izuzev faktura iz maja i juna 2013. godine, i one iznose oko 11 miliona KM. No, postigli smo dogovor da BH-Gas do kraja jula izmiri ove obaveze”, tvrde u ovoj firmi, navodeći da nije upitno redovno i sigurno snabdjevanje plinom u trećem kvartalu tekuće godine.

Oni ističu samo da je BH-Gas primoran da “ograniči isporuku Sarajevogasu zbog potraživanja koja na današnji dan iznose oko 47 miliona maraka”. (Agencije)

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti