Srijeda 29. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPočela izgradnja energetske žile kucavice u Bijeljini

Počela izgradnja energetske žile kucavice u Bijeljini

BIJELJINA, U Bijeljini je danas obilježen završetak izgradnje glavne mjerno-regulacione stanice i početak radova na izgradnji gasovoda Bijeljina – Šepak što je projekat vrijedan 6,7 miliona evra.
Direktor preduzeća “Bijeljina gas” Jovo Vujanović rekao je da početak izgradnje gasovoda visokog pritiska predstavlja i početak realizacije kapitalnog projekta “Južni tok” u Republici Srpskoj.

“`Južni tok` će biti energetska žila kucavica ekonomskog i privrednog razvoja Republike Srpske i očekujem da ćemo najesen, nakon izgradnje gasovoda Bijeljina – Šepak, zajedno sa predsjedndikom Republike Miloradom Dodikom zapaliti baklju i označiti puštanje gasa u sistem“, rekao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, do sada su u Bijeljini izgrađene dvije mjerno-regulacione stanice i oko 200 kilometara sekundarne gasovodne mreže koje omogućavaju priključak na gas oko 500 korisnika.

Cijena priključka na gas je 750 evra i može se uplatiti na 36 mjesečnih rata.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da gasovod treba biti izgrađen u roku od šest mjeseci i da bi građani Bijeljine mogli da koriste gas već krajem godine.

U gradu je planirana izgradnja 350 kilometara gasovodne mreže, a do sada je izgrađeno oko 200 kilometara.

Projekat gasifikacije u Bijeljini vrijedan je oko 30 miliona evra.

Za izgradnju gasovodne mreže utrošeno je 11,3 miliona evra, a izgradnja gasovoda visokog pritiska koštaće 6,7 miliona evra.

Preduzeće “Novi Sad gas” investira u ovaj projekat 80 odsto sredstava, a 20 odsto sredstava grad Bijeljina.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti