Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaHidroelektrane na Vrbasu nastavljaju odlične poslovne rezultate

Hidroelektrane na Vrbasu nastavljaju odlične poslovne rezultate

BANJALUKA, Nedeljko Kesić, direktor Hidroelektrana na Vrbasu (HEV), kaže da je ovo preduzeće u u prvom polugodištu 2013. godine ostvarilo izuzetno dobre proizvodne i poslovne rezultate. Prema njegovim riječima, u ovom periodu ostvarena je ukupna proizvodnja od 206.042.000 kWh električene energije, što je za 18,8 odsto više od planirane proizvodnje za taj period !

“U istom periodu ostvarena je dobit od tri miliona KM. Naglasio bih da još nije završen šestomjesečni obračun, zbog čega se ne zna tačan iznos dobiti. Međutim, ako se u obzir uzme obračun preko planske proizvodnje, očekujemo da će dobit iznositi oko 4,8 miliona KM. Od ukupnog godišnjeg plana od 273.880.000 kWh, u prvom polugodištu proizvedeno je 75,2 odsto električne energije “, kaže Kesić u intervjuu za Press RS.

Kolike je prihode, a kolike rashode ostvario HEV?

-Ostvaren je ukupan prihod od oko 10 miliona, a rashod od sedam miliona KM. Ponovio bih da su podaci o prihodima, rashodima i dobiti očekivani, ali da nisu konačni i nisu precizni, jer još nisu završena sva knjiženja.

Sa kakvim rezultatima je završena prošla poslovna godina?

– Prethodnu godinu je okarakterisala suša, što je za posljedicu imalo smanjen dotok vode i smanjenu proizvodnju. Ostvarena proizvodnja je iznosila 208,56 miliona kWh električne energije što je za 4,6 odsto manje od rebalansom planirane proizvodnje, odnosno za 23,8 odsto manje od planirane proizvodnje za 2012. godinu. I pored suše i smanjene proizvodnje, lane smo uspjeli ostvariti pozitivan rezultat, odnosno dobit u iznosu od 170.000 KM.

Koje godine je preduzeće ostvarilo najveću proizvodnju i dobit?

– Najveća proizvodnja elektrane ostvarena je 2010. godine, kada je proizvedeno ukupno 353.852.000 kWh električne energije i kada je ostvarena ukupna bruto dobit u iznosu od 4.685.000 KM.

Kakva je pogonska spremnost HEV-a?

– Pogonska spremnost elektrane je na najvišem nivou, odnosno elektrana je stoodstotno pogonski spremna. Ovo potvrđuje podatak da u radu elektrane, u toku 2012. i u prvom polugodištu ove nije bilo nikakvih neplanskih zastoja.

Na koji način radite na dugoročnoj energetskoj i finansijskoj stabilnosti preduzeća?

– To postižemo ulaganjem u nabavku novih i modernizacijom postojećih kapaciteta, povećanjem vlasničkog kapitala, malom zaduženošću, adekvatnim finansiranjem stalne imovine, održavanjem likvidnosti preduzeća i slično.

Šta ćete raditi tokom ovogodišnjeg remonta?

– Remont se obavlja u periodu kada je dotok vode na najnižem godišnjem nivou, a ove godine će biti rađen od 15. avgusta do 15. oktobra. U toku remonta, između ostalog, izvršiće se zamena prekidača na jednom generatoru, zamjena sistema za gašenje CO2 na oba agregata, remont blok-transformatora broj 1, uvođenje selektivnosti zaštite između proizvodnog objekta i prenosne mreže, razna ispitivanja na agregatima i pratećoj opremi i slično. Remont će biti obavljen vlastitim kadrovima, uz angažovanje specijalističkih kuća za razna ispitivanja. Deo poslova će obaviti IRC Sarajevo, koji se nalazi u sastavu “Elektroprivrede RS”.

Kako preduzeće doprinosi zajednici u kojoj posluje ?

– HEV pre svega redovno izvršava sve zakonske i druge obaveze, redovno uplaćuje sredstva za potopljeno zemljište u skladu sa propisima, odvaja određene donacije iz ostvarene dobiti za finansiranje sportskih klubova i drugih institucija, zapošljava radnike, pomaže razne manifestacije i slično. Posljednjih nekoliko godina ovde djeluje rafting klub “Kanjon”, čije aktivnosti svesrdno podržavamo. Naime, u vrijeme održavanja prvenstava ili nema dovoljno vode ili je ima previše. U prvom slučaju tu smo da nadopunimo kapaciteta, a u drugom da ih smanjimo.

Dokle se stiglo sa izgradnjom HE “Bočac 2”?

– Dobijena je koncesija za njenu izgradnju, izrađen je idejni projekat, studija ekonomske opravdanosti i studija uticaja na životnu sredinu. S druge strane, u toku je priprema tendera za izradu glavnog projekta i istražne radove, izrada urbanističko-tehničkih uslova i priprema tendera za nabavku elektromašinske i hidromehaničke opreme. Dalji koraci su procjena uticaja na životnu sredinu i pribavljanje potrebne dokumentacije koja je preduslov za početak izgradnje, koji očekujemo u u 2014. godini. (PressRS)

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti