Utorak 27. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostUskoro prvo kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

Uskoro prvo kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

SUBOTICA, Izgradnja prvog kogenerativnog postrojenja na biomasu u Srbiji započeće uskoro u Subotici, a ukupna vrijednost te investicije iznosi 27 miliona evra.

Kogenerativno postrojenje proizvodiće toplotnu i električnu energiju, a njegov kapacitet biće 10 MW toplotne energije i pet MW električne energije.

Postrojenje će na godišnjem nivou proizvoditi 45.000 MWh toplotne energije, što predstavlja oko 45 odsto ukupne proizvodnje toplotne energije, i 35.000 MWh električne energije.

Planovi su da se u narednom periodu stvore uslovi i za ljetnju potrošnju toplotne energije, što će još više da optimizuje i poboljša efikasnost novog postrojenja, rečeno je na predstavljanju rezultata Studije izvodljivosti za izgradnju tog postrojenja.

Ta studija, koju je za potrebe JKP “Subotička toplana” finansiralo njemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj preko KfW razvojne banke, pokazala je da je izgradnja kogenerativnog postrojenja na biomasu  opravdana i izvodljiva.

Planirano postrojenje koristiće biomasu (žetvene ostatke) kao glavni energent, s obzirom da se Subotica nalazi u poljoprivrednom kraju, koji je bogat žetvenim ostacima.

Količina biomase potrebna za godišnju proizvodnju kogenerativnog postrojenja iznosi do 35.000 tona, a ukupna količina biomase u Subotici koja se može koristiti za energetske svrhe iznosi 105.000 tona godišnje.

Novo postrojenje doprinjeće unapređenju kvaliteta životne sredine, jer je poljoprivredna biomasa ekološko i ugljen-dioksid (CO2) neutralno gorivo. Ukupno smanjenje emisije CO2  koje će se na godišnjem nivou ostvariti iznosi 42.300 tona.

Period povraćaja investicije je 12 godina, a procjenjuje se da će Subotička toplana ostvariti godišnje uštede od oko 1,9 miliona evra na ime korišćenja biomase umjesto prirodnog gasa.

Projektni menadžer KfW razvojne banke Jens Hagen rekao je da je ova Studija izvodljivosti pilot projekat za projekat “Razvoj tržišta biomase u Srbiji”, vrijedan 110 miliona evra.

Kogenerativno postrojenje na biomasu značajno će doprinijeti smanjenju uvoza gasa, ali će i  Subotička toplana ostvariti dodatni prihod od prodaje električne energije uz primjenu fid-in tarife, rekao je Hagen.

Ovo postrojenje takođe će doprinijeti i ostvarenju cilja Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine da se poveća učešće obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji primarne energije u Srbiji, istakao je Hagen.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić naglasio je da je Subotica, kao potpisnik Povelje o energetskoj efikasnosti, posvećena odgovornom korišćenju obnovljivih izvora energije.

Usvajanjem Strategije lokalnog odživog razvoja od 2013. do 2022. godine utvrdili smo odličan put ka poboljšanju energetske nezavisnost naše zajednice, naveo je Dulić. (Tanjug)

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti