Četvrtak 1. Juni 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGolić: Pripremljen zakon o eksproprijaciji

Golić: Pripremljen zakon o eksproprijaciji

BANJALUKA, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske utvrdilo je tekst zakona prema kojem bi se vršila eksproprijacija zemljišta i drugih objekata za potrebe izgradnje kraka gasovoda “Južni tok” kroz Srpsku.

Resorni ministar Srebrenka Golić rekla je da je ovaj “leks specijalis” zakon upućen na razmatranje drugim ministarstvima u Vladi Srpske, a da bi se u formi nacrta mogao naći pred poslanicima već na prvom narednom zasjedanju Narodne skupštine.

“Riječ je o `leks specijalis` zakonu o utvrđivanju opšteg interesa i eksproprijaciji, koja je bila nepotpuna, radi izgradnje sistema za transport prirodnog gasa”, rekla je Golićeva.

Ona je naglasila da je o ovom zakonu, koji je pripremljen u saradnji sa Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Pravobranilaštvom Srpske, danas razgovarano i na sastanku kod predsjednika Srpske Milorada Dodika.

“Na sastanku su analizirani prioriteti iz mape puta na realizaciji energetskih projekata na području Republike Srpske u okviru projekta `Južni tok` i realizaciji tačaka iz te mape”, rekla je Golićeva.

Ona je navela da je zaduženje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u tom projektu izdavanje svih potrebnih odobrenja za gradnju nakon izvršene eksproprijacije, te da je na današnjem sastanku bilo riječi o lokalitetima elektrana koje bi se gradile za potrebe kraka gasovoda “Južni tok”.

Redovnom sastanku o pripremama za izgradnju kraka gasovoda “Južni tok” kroz Srpsku kod predsjednika Republike prisustvovali su i premijer Željka Cvijanović, ministar finansija Zoran Tegeltija i ministar energetike i rudarstva Srpske Željko Kovačević.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti