Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMihajlović: Objediniti energetiku i rudarstvo

Mihajlović: Objediniti energetiku i rudarstvo

BEOGRAD, Ministar energetike Srbije Zorana Mihajlović smatra da resori energije i rudarstva treba da budu objedinjeni u jednom ministarstvu.

Ona je rekla da će s približavanjem Srbije Evropskoj uniji biti potrebno formiranje ministarstva za životnu sredinu.

“Moj stav je poznat još iz predizborne kampanje – ne samo da treba da postoji jedno ministarstvo energetike i rudarstva, već je ozbiljan problem preplitanje nadležnosti u sektoru životne sredine, jer je dijelom i u jednom i u drugom ministarstvu,” rekla je Mihajlovićeva za “Danas”.

Prema njenim riječima, ako Srbija ide u susret EU, onda je poglavlje 27 veoma značajno, zbog čega životna sredina treba da je posebno ministarstvo.

Na pitanje da li će tražiti smjenu direktora “Srbijagasa” Dušana Bajatovića iz Socijalističke partije Srbije /SPS/, Mihajlovićeva je rekla da je to pitanje za predsjednika SPS-a, ali da će njena Srpska napredna stranka /SNS/ na osnovu odluka SPS-a i lidera te stranke Ivice Dačića procjenjivati koliko ozbiljno rade na rekonstrukciji.

Ona je navela da je interes države da “Srbijagas” bude finansijski i organizaciono konsolidovan, jer samo tako će Srbija biti odgovoran i iskren partner sa partnerima iz Rusije.

Kada je riječ o spekulacijama da će na čelo “Srbijagasa” doći Srđan Bošnjaković, koji je, navodno, “po volji Rusa”, Mihajlovićeva je rekla da nije bilo zvaničnih prijedloga na tu temu.

Ona nije direktno odgovorila na pitanje da li postoji mogućnost da tokom rekonstrukcije Vlade dođe i do nove preraspodjele javnih preduzeća, kojima će rukovoditi stranački kadrovi.

Mihajlovićeva je ocijenila da rekonstrukcija, ukoliko do nje dođe treba da pomogne da se podigne efikasnost rada Vlade i javnih preduzeća, jer “više nema vremena za čekanje”.

Ona je dodala da se na konkurs za mjesto direktora Elektroprivrede Srbije /EPS/ prijavilo 60 kandidata.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti