Srijeda 29. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiOdređeni uslovi javnog poziva za koncesiju "Ugljevik tri"

Određeni uslovi javnog poziva za koncesiju “Ugljevik tri”

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o uslovima za raspisivanje javnog poziva za dodjelu koncesije za izgradnju i korišćenje termoelektrane “Ugljevik 3”, instalisane snage dva puta po 300 megavata i godišnje proizvodnje 4.380 gigavat-časova, čija je ukupna vrijednost 1.061.112.000 KM.
Jednokratna naknada za koncesiono pravo iznosi 4,5 miliona KM, a naknada za pravo korišćenja iznosi 3,6 odsto ukupnog prihoda ostvarenog proizvodnjom električne energije.

Koncesija se dodjeljuje na period do 30 godina, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Vlada je prihvatila Informaciju o realizaciji tačke 3. “Mape puteva – Razrada generalne šeme razvoja gasovoda u Republici Srpskoj”, kojom se predviđa izgradnja trase Bijeljina-Banjaluka-Novi Grad u dužini od 325 kilometara i koja će pratiti trasu autoputeva i puteva Pepublike Crpske.

Planirani kapacitet kraka gasovoda je tri milijarde metara kubnih godišnje, od čega dvije milijarde za Republiku Srpsku i jedna milijarda za Federaciju BiH.

Šemom razvoja gasovoda predviđena je izgradnja tri potencijalne elektrane na gas, i to Banjaluka 250 megavata, Prijedor 250 megavata i alternativno Bijeljina/Ugljevik od 150 megavata električne energije.

Predviđeno je i priključenje postojećih velikih potrošača, kao i razvoj distributivne mreže za stanovništvo i priključke za lokalne industrijske potrošače, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Republike Srpske.

Vlada je dala saglasnost na izmjenu cjenovnika šumskih drvnih sortimenata Javnog preduzeća šumarstva “Šume Republike Srpske” Sokolac, kao i saglasnost na plan utroška sredstava Ministarstvu porodice, omladine i sporta za prvih devet mjeseci ove godine u iznosu od 98.000 KM.

Vlada je odobrila proširenje operativnog budžeta u okviru zakonskog budžeta Republike Srpske za 2013. godinu, u okviru Republičkog zavoda za statistiku za prvih devet mjeseci od 571.500 KM, kako bi se obezbijedila sredstva za realizaciju aktivnosti u okviru popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine u skladu sa okvirnim planom aktivnosti. (Srna)

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti