Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta opet poskupjela zbog veće potražnje u SAD

Nafta opet poskupjela zbog veće potražnje u SAD

NJUJORK/LONDON, Cijena nafte je danas ponovo porasla, podstaknuta snažnom potražnjom za tim energentom u SAD, navode analitičari.

Američka laka nafta za isporuku u avgustu poskupjela je za 13 centi na 107,07 dolara za barel, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” na berzi u Londonu ojačao za 20 centi na 108,35 dolara, prenosi agencija Frans pres.
“Na rast cijena nafte uticao je pad američkih zaliha nafte, koje su prema procjenama trgovaca na šestomjesečnom minimumu”, izjavila je Keli Teo, tržišni strateg kompanije “IG markets” iz Singapura.
Ona je, međutim, dodala da, slabiji ekonomski podaci iz SAD i izveštaji o nižim zaradama kompanija, ograničavaju rast cijena nafte, držeći cijenu američke lake nafte na oko 107 dolara za barel.
Američka Nacionalna asocijacija trgovaca nekretninama saopštila je juče da je prodaja nekretnina u SAD u junu pala za 1,2 odsto na godišnju stopu od 5,08 miliona, dok su analitičari očekivali ubrzanje tempa prodaje na 5,28 miliona jedinica.
Snažna tražnja za gorivom u SAD je ključni faktor rasta cijena nafte, s obzirom na ljetnju sezonu vožnje kada potražnja obično doseže vrhunac. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti