Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiDobit NIS-a za šest mjeseci 19 milijardi dinara

Dobit NIS-a za šest mjeseci 19 milijardi dinara

BEOGRAD, Neto dobit Naftne industrije Srbije /NIS/ za prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 19,1 milijardu dinara /više od 167,5 miliona evra/, što je za 13 odsto manje nego u istom periodu lani.

Pad neto dobiti kompanije uslovljen je padom cijena za ugljovodonike – naftu i prirodni gas, prisutnim od početka godine, kao i rastom poreskih davanja, a nastavljen je i trend pada potrošnje na domaćem tržištu goriva.

Plaćene poreske obaveze kompanije, uključujući akcize, porez na profit i druga poreska davanja premašile su prošlogodišnji pokazatelj za 37 odsto i iznose 52,2 milijarde dinara /gotovo 458 miliona evra/ – saopšteno je na sajtu NIS-a.

Bez obzira na negativne makroekonomske uslove kompanija je sačuvala tempo rasta investicionog programa, tako da je tokom prvih šest mjeseci ove godine obim ulaganja u razvoj novih tehnoloških projekata, proizvodnu infrastrukturu, realizaciju ekoloških inicijativa povećan u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 24 milijarde dinara /više od 210 miliona evra/.

Bez obzira na pad potrošnje na ključnim tržištima balkanskog regiona, zahvaljujući dosljednoj politici razvoja maloprodajne mreže i dugoročnih odnosa sa korporativnim klijentima, NIS je uspio da poveća obim prodaje derivata za 26 odsto u poređenju sa prošlom godinom, dok je obim prodaje takozvanih “bijelih” derivata sa visokom maržom povećan za 41 odsto.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je rekao na pres-konferenciji da će krajem avgusta ili početkom septembra početi isplata dividendi akcionarima za 2012. godinu.

Akcionarima NIS će, dodao je, ukupno biti isplaćeno 12,4 milijarde dinara /oko 109 miliona evra/ iz dobiti za 2012. godinu, odnosno 75,83 dinara /0,66 evra/ po akciji.

“NIS je spreman za isplatu dividendi svojim akcionarima”, rekao je Kravčenko.

Građani Srbije koji su besplatno dobili po pet akcija NIS-a mogu da očekuju uplatu od dividendi u iznosu od 379,15 dinara /3,32 evra/.

Vlasnici NIS-a su ruski “Gasprom” sa udjelom većim od 56 odsto, država Srbija ima skoro 30 odsto vlasništva, a preostali kapital posjeduju mali akcionari.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti