Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta jeftinija zbog zabrinutosti oko Kine

Nafta jeftinija zbog zabrinutosti oko Kine

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas bile niže, na šta je uticalo usporavanje rasta kineske ekonomije, navode analitičari.

Američka laka nafta za isporuku u septembru pojeftinila je za tri centa na 105,46 dolara za barel, dok je cijena barela sjevernomorske nafte tipa “brent” na berzi u Londonu pala za šest centi na 107,59 dolara, prenosi agencija Frans pres.
Cijene su tokom jutra prvobitno blago porasle, zbog slabljenja dolara, budući da nafta izražena u toj valuti postaje jeftinija i atraktivnija za kupce.
Kineski privredni rast, međutim, ponovo brine analitičare. “Kina je važan faktor, a sve više podataka ukazuje na usporavanje njene ekonomije”, navodi direktor konsultantske kuće “IHS Purvin end Gerc” Viktor Šum. Iz Kine se očekuje najveći dio tražnje nafte, a usporavanje njene privrede ograničiće dobit na nafti, dodao je on.
Najnoviji podaci iz Pekinga pokazuju da je kineska prerađivačka aktivnost u julu pala na 11-mjesečni minimum. Kineska privreda ove godine napreduje sporijim tempom, pa je u tri mjeseca zaključno sa junom porasla za 7,5 odsto, u odnosu na 7,7 odsto iz prvog kvartala i 7,9 odsto iz posljednjeg kvartala 2012. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti