Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Propao projekat modernizacije "Toplane" u Gradišci

Propao projekat modernizacije “Toplane” u Gradišci

GRADIŠKA, Lokalna vlast u Gradišci odustala je od modernizacije postrojenja gradske “Toplane”, iako je za taj posao bilo obezbijeđeno dva miliona evra, i zainteresovanim preduzećima uputila javni poziv za proizvodnju i isporuku toplotne energije.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović kaže da ovih dana očekuju da Evropska banka za obnovu i razvoj odustane od projekta vrijednog četiri miliona evra, koje je trebalo da obezbijedi nakon što je opština dala garancije.

Prema prvobitnim najavama, tim novcem planirana je rekonstrukcija Komunalnog preduzeća “Toplana”, nakon koje bi se umjesto mazuta koristila bio masa, koje, prema stručnim analizama, na ovom prostoru ima dovoljno.

Švedska agencija “Sida” već je bila obezbijedila dva miliona evra za rekonstrukciju primarne mreže, ali se od svega odustalo nakon što je na sjednici Skupštine opštine prihvaćeno raspisivanje javnog poziva.

Zainteresovanom subjektu, koji bude najpovoljniji, “Toplana” bi bila povjerena da proizvodi i isporučuje toplotnu energiju u vrijeme sezone grijanja.

Odbornici SNSD smatraju da lokalna vlast odustajanjem od vrijednih komunalnih projekata gubi konce iz ruku.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Uroš Grahovac rekao je da je do nove sezone grijanja ostalo nešto više od dva mjeseca i da aktuelna vlast kasni, jer će početi sezona grijanja, a “Toplana” za to neće biti spremna.

“Pitanje je kako će i ko spremiti postrojenja, nabaviti energente i ostalo što je potrebno”, kaže Grahovac.

Gradska “Toplana” ima gubitak od oko 5,5 miliona KM i kreditna zaduženja veća od osam miliona KM.

Osim energije, svake godine “Toplana” je proizvodila i gubitak od dva miliona KM zbog čega je njeno funkcionisanje dovedeno u pitanje.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti