Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta poskupjela poslije zasjedanja Feda

Nafta poskupjela poslije zasjedanja Feda

NJUJORK/LONDON, Cijena nafte je danas porasla, nakon što je Fed ukazao na skroman rast američke ekonomije, čime su ublažena strahovanja da bi ta institucija uskoro mogla početi sa gašenjem svog ogromnog podsticajnog programa.

Američka laka nafta za isporuku u septembru poskupjela je za 52 centa na 105,55 dolara za barel, dok je cijena barela sjevernomorske nafte tipa “brent” na berzi u Londonu porasla za 24 centa na 107,94 dolara, prenosi agencija Frans pres.
Poslije dvodnevnog zasjedanja, Fedov Komitet za operacije na otvorenom tržištu je saopštio da je tempo oporavka ekonomije “skroman” i da će za sada zadržati svoj program kupovine državnih obveznica, u mjesečnoj vrijednosti do 85 milijardi dolara.
Investitori su, takođe, ohrabreni boljim od očekivanim rastom američke privrede u drugom tromjesečju, koja je porasla za 1,7 odsto, znatno iznad tržišnih očekivanja rasta od 1,1 odsto.
Trgovci su, takođe, fokusirani na Kinu, čiji je zvanični indeks upravljanja nabavkom (PMI) za proizvodni sektor porastao u julu na 50,3 sa junskih 50,1 poena, što je jedna od rijetkih pozitivnih vijesti iz druge najveće svjetske ekonomije. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti