Srijeda 31. Maj 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSkok cijena nafte zbog većeg optimizma oko globalnog rasta

Skok cijena nafte zbog većeg optimizma oko globalnog rasta

NJUJORK/LONDON, Sirova nafta je danas ponovo poskupjela, jer su pozitivni ekonomski podaci iz SAD i Kine podstakli optimizam u pogledu globalne tražnje tog energenta, navode analitičari.

Američka laka nafta za isporuku u septembru poskupjela je za 72 centa na 108,61 dolara za barel, dok je cijena barela sjevernomorske nafte tipa “brent” na berzi u Londonu porasla za 46 centi na 110 dolara, prenosi agencija Frans pres.
Sve veća zabrinutost oko prekida u snabdijevanju naftom sa Bliskog istoka i Afrike je takođe uticala na rast cijena “tečnog zlata”.
“Cijene nafte su reagovale na globalni rast, a naročito na rast SAD i Kine, koje su najveći korisnici nafte”, izjavila je tržišni strateg iz kompanije “IG Markets”, Keli Teo, i dodala da, pokazatelji rasta ove dvije ekonomije imaju pozitivnog uticaja na cijene nafte.
Američki institut za upravljanje nabavkom saopštio je juče da je indeks upravljanja nabavkom (PMI) za prerađivački sektor SAD porastao u julu na dvogodišnji maksimum od 55,4 poena, što je za 4,5 procentnih poena više od junskih 50,9 poena.
Kineski zvanični PMI je, takođe, porastao u julu na 50,3 poena sa junskih 50,1 poena, što je jedna od rijetkih pozitivnih vijesti iz druge najveće svjetske ekonomije. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti