Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPrihode uvećali rezom distributivnih gubitaka

Prihode uvećali rezom distributivnih gubitaka

BANJALUKA, Banjalučka “Elektrokrajina” je u prvom polugodištu ove godine smanjila distributivne gubitke za četiri odsto, što je dovelo do povećanja poslovnih prihoda za više od dva miliona KM u odnosu na isti period prošle godine, ističu u Upravi tog preduzeća.

Ostoja Dumonjić, izvršni direktor “Elektrokrajine” za ekonomske poslove, kazao je da su poslovni prihodi preduzeća povećani sa oko 92,3 miliona KM iz polugodišta 2012. na ovogodišnjih 94,3 miliona KM.
“Na to je najvećim dijelom uticalo smanjenje distributivnih gubitaka sa 21,84 na 18,01 odsto, koje je dovelo do povećanja fakturisane električne energije za 3,5 miliona KM”, istakao je Dumonjić.
Prema njegovim riječima, ukupni rashodi istovremeno su smanjeni za 3,5 miliona u poređenju s istim lanjskim periodom, što je u konačnici rezultiralo ukupnom dobiti “Elektrokrajine” od 101.414 KM (na polugodištu prošle godine iznosila 66.027 KM).
Napominje da preduzeće i dalje iskazuje gubitak iz redovne aktivnosti s tim da su u posmatranom periodu smanjeni za oko 2,5 miliona KM (sa 3,6 miliona na 1,1 milion KM).
U Upravi preduzeća naglašavaju da su sprovođenjem restriktivne politike u periodu januar – jun smanjili ostale rashode u odnosu na planirane, te su realizovani u iznosu od 1,1 milion KM u odnosu na 4,2 miliona KM u istom period 2012. Riječ je uglavnom o operativnim troškovima nabavke goriva, maziva, kancelarijskog materijala i održavanja vozila.
“Kada se sve uzme u obzir, ova uprava je od preuzimanja dužnosti napravila pozitivan efekat u iznosu od 5,7 miliona KM”, kazao je Dumonjić uz napomenu da su sve obaveze prema zaposlenima ispoštovane u skladu s posebnim kolektivnim ugovorom uključujući i izmirene obaveze iz prošle godine.
Preduzeće je, takođe, “srezalo” i obaveze prema dobavljačima sa prošlogodišnjih devet miliona KM na 2,5 miliona KM na kraju juna ove godine, dok je tekuća naplata od kupaca električne energije iznosila 102 odsto, što uključuje i određenu naplatu starih potraživanja.
Seka Kuzmanović, direktor “Elektrokrajine”, kazala je da su distributivne gubitke smanjili za oko četiri procenta kroz dosljednu primjenu usvojenog akcionog i operativnog plana.
“Planova se pridržavamo po svim tačkama s izdavanjem preciznih naloga i kontrole izvršenja u radnim jedinicama, što se isplatilo kroz ostvarene rezultate”, istakla je Kuzmanovićeva napominjući da Uprava ima podršku Nadzornog odbora, koji je maksimalno uključen u realizaciju svih aktivnosti.
Fokus aktivnosti na smanjenju distributivnih gubitaka u proteklom periodu, kako navode u preduzeću, bio je u najvećoj radnoj jedinici “Elektrodistribuciji” Banjaluka, u kojoj je učinjen značajan pomak, te se sada orijentišu prema područjima s najvećim gubicima.
U skladu s tim otvoren je i tender za izbor dobavljača u velikom projektu sanacije srednjonaponske mreže (vodova i trafo-stanica), uređenja mjernih mjesta i uvođenja daljinskog očitavanja potrošnje struje kod kupaca, koji će biti finansiran kreditnim sredstvima u iznosu od 10 miliona evra.
Projektom će biti obuhvaćene tri radne jedinice – Prijedor, Mrkonjić Grad i Laktaši, sa 100 trafo-područja i 12.000 kupaca.
“Pomaci nabolje na tom području i sada postoje, ali bez investicija i sređivanja mreže ne mogu biti na potrebnom nivou. Napravili smo detaljnu analizu i kvalitetnu pripremu za projekat koji će sigurno rezultirati pozitivnim efektima, kako za te radne jedinice, tako i ‘Elektrokrajinu’ u cjelini”, naglasila je Kuzmanovićeva.
Višemilionske investicije
U “Elektrokrajini” su u 2013. realizovane i višemilionske investicije u izgradnju, sanaciju i uvođenje daljinskog učitavanja potrošnje struje.
Nenad Drljača, izvršni direktor preduzeća za tehničke poslove, kazao je da je u izgradnju niskonaponske i srednjonaponske mreže i kablova ukupne dužine 21,27 kilometara do kraja maja uloženo oko 1,27 miliona KM, dok je u sanaciju mreže dužine 47 kilometra investirano skoro 2,5 miliona KM. Izgrađeno je, takođe, devet novih trafo-stanica, a sanirano 17.
U dosadašnjem dijelu ove godine ugrađena su ukupno 3.883 brojila za daljinsko očitavanje potrošnje struje, sa planom da se do kraja 2013. okonča projekat započet prije tri godine, sa ukupnom ugradnjom oko 23.000 brojila.
“Daljinska kontrola potrošnje električne energije će ne samo smanjiti distributivne gubitke, već i troškove angažovanja radnika na terenu”, istakao je Drljača. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti