Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaKesić ponovo izabran za direktora HEV-a

Kesić ponovo izabran za direktora HEV-a

BANJALUKA, Nadzorni odbor “Hidroelektrana na Vrbasu” ponovo je imenovao Nedeljka Kesića za direktora ovog preduzeća, koje je u prvih pola godine ostvarilo neto dobit od 3,17 miliona KM.

Kesić je novi petogodišnji mandat dobio juče, poslije provedenog javnog konkursa.

On je istakao da je ostvarena neto dobit višestruko veća u odnosu na isti period prošle godine, kada je profit iznosio oko 933.000 KM.

“Ukupni prihodi preduzeća u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 10,2 miliona KM, što je povećanje za 31,5 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, kada su bili 7,76 miliona KM”, rekao je Kesić.

Prema njegovim riječima, na bolje poslovne rezultate uticale su povoljne polugodišnje hidrološke prilike, a i premašen je plan proizvodnje električne energije u Hidroelektrani “Bočac”.

On je naglasio da je za potrebe razvoja preduzeća, u sklopu programa Vlade Republike Srpske, primljeno 10 pripravnika sa visokom stručnom spremom.

Kao prioritete u budućem poslovanju, Kesić je naveo izgradnju hidroelektrane “Bočac dva” za koju je od Vlade Srpske dobijena koncesija.

“Osim tog energetskog objekta, planiramo izgradnju još dvije hidroelektrane na slivu Vrbasa kapaciteta 15 i 25 megavata. Nove hidroelektrane energetski bi stabilizovale zapadni dio Srpske, koji sada troši 52 odsto električne energije, a proizvodi svega pet odsto, zbog čega postoje značajni gubici u prenosu energije”, zaključio je Kesić.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti