Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasZalihe goriva u SAD "kroje" cijenu nafte

Zalihe goriva u SAD “kroje” cijenu nafte

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte i danas su na vodećim svjetskim berzama za promet te sirovine opale, u očekivanju novog izvještaja američkog ministarstva energetike o zalihama goriva u SAD.

Protekle sedmice zalihe nafte u SAD su uvećane oko 400 hiljada barela, ili minimalnih 0,1 odsto, na 364,6 miliona barela, prenosi agencija AP.
Prema agencijskim izvještajima, cijena američke “lake” nafte, porijeklom iz Teksasa, za isporuku u narednom mjesecu pojeftinila je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 1,26 dolara ili 1,2 odsto, na 105,30 dolara za barel.
Istovremeno, na vodećoj evropskoj berzi za promet goriva u Londonu, naftni barel, od približno 159 litara, pojeftinio je 37 centi i trenutno košta 107,81 dolar.
Kotacije nafte tokom ove sedmice zavisiće i od najnovijeg izvještaja Međunarodne agencije za energiju (IEA) i Organizacije izvoznika petroleja – OPEK, koje će objaviti sopstvene prognoze o kretanju na tržištu najvažnije energetske sirovine, uključujući i globalnu naftnu tražnju.
Analitičari očekuju da IAE i OPEK snize raniju procjenu svjetske tražnje nafte, imajući u vidu prije svega sve veće usporavanje privrednog rasta u Kini, koja je uz SAD ubjedljivo najveći potrošač nafte u svijetu.
Zanimljivo je da su cijene nafte bile na silaznoj putanji uprkos padu vrijednosti dolara, koji je na globalnim deviznim berzama skliznuo ispod granice od sto jena, i trenutno se mijenja po kursu od 97 do 98 jena.
Slabiji dolar obično podstiče poskupljenje nafte i drugih vitalnih sirovina, jer one postaju sigurnije investiciono pribježište nego “zelena valuta”, ali ovoga puta su na naftnom tržištu prevladali “objektivni faktori”, prije svega činjenice o usporavanju kineske privrede. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti