Četvrtak 30. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta skuplja zbog manjih zaliha goriva u SAD

Nafta skuplja zbog manjih zaliha goriva u SAD

NJUJORK/LONDON, Niže zalihe goriva u SAD i bolji od očekivanih podaci o kineskoj trgovini podstakli su rast promptnih cijena nafte koja je danas poskupjela na oba indikativna tržišta u SAD i Evropi.

Na Merkantilnoj berzi u Njujorku naftni barel za septembarski termin isporuke trenutno košta 104,88 dolara, ili 51 cent više nego na kraju  prethodnog poslovanja, dok je na Londonskoj berzi zabilježen “skok” kotacija osnovne energetske sirovine od skromnih 19 centi, na 107,63 dolara za barel.

Prema podacima Američkog instituta za petrolej, zalihe sirove nafte u SAD su opale, u sedmici zaključno sa 2. avgustom, za blizu 3,7 miliona barela, na 366,3 miliona barela, prenosi agencija AP.

Tržišni analitičari su prethodno očekivali pad naftnih zaliha u SAD od dva miliona barela, a malu pometnju na tržištu izazvao je, međutim, izvještaj Energetske informativne agencije američke vlade u kome se navodi da su zalihe nafte u vodećoj svjetskoj ekonomiji opale, tokom protekle sedmice, za svega 1,3 miliona barela.

Današnje poskupljenje nafte uslijedilo je, kako se ističe u agencijskim izvještajima iz Londona, i zbog činjenice da je kineski izvoz i uvoz proteklog mjeseca bio veći nego što su trgovinski eksperti prognozirali. To upućuje na zaključak da bi druga po snazi svjetska privreda narednih mjeseci mogla, ipak, da raste po nešto bržoj stopi nego trenutno.

Veći privredni rast u Kini bi, u svakom slučaju, bio dobra vijest za izvoznike nafte, imajući u vidu da je najmnogoljudnija zemlja svijeta drugi najveći, poslije SAD, globalni uvoznik te sirovine. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti