Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiOtkrivene senzacionalne zalihe zlatne rude u Srbiji

Otkrivene senzacionalne zalihe zlatne rude u Srbiji

BEOGRAD, Strane kompanije, koje istražuju ležišta zlatne rude u Srbiji, ustanovile su da se na žagubičkom bazenu nalazi najmanje 150 tona zlata, što predstavlja svjetsku senzaciju i može biti prekretnica za Srbiju, ocijenio je ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević.

Bačević je rekao da je kompanija “Avala risorsis”, koja istražuje zlato na devet lokaliteta, samo u 2012. godini uložila 20 miliona dolara za ove namjene, ali da bi se projekat mogao višestruko isplatiti.

“Najbolji su rezultati na lokaciji `Potaj Čuka-Tisnica` kod Žagubice. Ukupni rudni potencijal se već u ovoj fazi istraživanja procjenjuje na nekoliko miliona unci zlata, što je ravno stogodišnjoj produkciji zlata u Borskom rudniku, koji iznosi oko 150 tona”, izjavio je Bačević za “Večernje novosti”.

On je pojasnio da je riječ o novootkrivenim, ranije nepoznatim mineralnim pojavama zlata u zapadnom obodnom dijelu Timočkog magmatskog kompleksa i da je koncentracija zlata u zemljištu velika.

“Sadržaji zlata se kreću od 0,45 grama pa do 9,46, čak i više grama po toni”, otkrio je Bačević.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja dodao je da su značajni rezultati postignuti i u istraživanjima na području Brestovca kod Bora i da je, prema nezvaničnim saznanjima, riječ o pronalasku koji se dešava “jednom u 100 godina”.

On je priznao da Srbija sama danas nema novca ni tehnologije ni za osnovna geološka istraživanja, te je angažovanje stranaca bilo neophodno.

“Naša država je siromašna i prezadužena jer su nas prethodne Vlade dovele u ovo stanje. Ništa nisu izgradile i nisu otvorile nijedan ozbiljan rudnik. Problem mora da se rješava uvođenjem investicija iz inostranstva ili nalaženjem strateških partnera”, rekao je Bačević.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti