Četvrtak 25. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasKineska privreda podstiče rast cijena nafte

Kineska privreda podstiče rast cijena nafte

NJUJORK, Cijene nafte na dvije vodeće međunarodne berze za promet te sirovine danas su blago uvećane, nakon što su novi podaci o ekspanziji kineske privrede pokazali da se u drugoj po snazi globalnoj privredi može očekivati rast tražnje glavne energetske sirovine.

Naftni barel od približno 159 litara za rok isporuke u toku idućeg mjeseca poskupio je na Merkantilnoj berzi u Njujorku šest centi – na 106,03 dolara.
Istovremeno, na drugoj indikativnoj berzi u Londonu zabilježen je takođe vrlo umjeren “skok” terminske cijene nafte od 16 centi, na 108,06 dolara po barelu, prenosi agencija AP.
Rast naftnih kotacija podstaknut je, na indikativnim berzama u SAD i Evropi, tokom protekle sedmice i poslije procjene Energetske informativne agencije američke vlade u kojoj se navodi da bi već iduće godine Kina mogla da postane vodeći svjetski neto uvoznik nafte.
“To nije iznenađenje imajući u vidu privredni rast Kine i skok potrošnje nafte u toj zemlji”, ocijenio je tržišni ekspert firme IG Market iz Singapura Keli Teoh.
Šef tržišnih analitičara kompanije CMC market iz Sidneja Rik Spuner vjeruje da je sada opet nastupio period kada treba očekivati uspon kineske privrede, a to znači i veću potrošnju nafte i derivata od te sirovine.
Spuner kaže da će naftni trgovci ove sedmice pažljivo “odmjeravati” nove ekonomske pokazatelje o stanju zdravlja američke i kineske privrede, a prvi takav podatak – kretanje inflacije u SAD – biće poznat sutra.
Američka centralna banka (Fed) je planirala rast inflatorne stope na oko dva odsto godišnje, a ukoliko inflacija bude niža od ciljanog nivoa koji je utvrdila centrobanka SAD tada bi ova finansijska institucija mogla da odloži postepeno smanjenje stimulativnog programa za podsticanje rasta najveće planetarne ekonomije.
Šef Fed-a Ben Bernanki je u junu najavio da bi do kraja 2013. taj program, u okviru koga se mjesečno u bankarski sistem SAD “uliva” 85 milijardi dolara, mogao da se smanji, a iduće godine i sasvim ukine, pod uslovom da privredni oporavak bude zadovoljavajući. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti