Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta i dalje blago poskupljuje

Nafta i dalje blago poskupljuje

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte i danas su u SAD i Evropi blago povećane u očekivanju novih podataka o kretanjima u američkoj privredi.

Američka “laka” nafta za isporuku u narednom mjesecu premašila je na Merkantilnoj berzi u Njujorku nivo od 106 dolara za barel i poskupjela je skromnih 14 centi, u odnosu na jučerašnji zaključni nivo.
Na drugom indikativnom međunarodnom tržištu za promet nafte u Londonu, ta strateška sirovina ugovarana je po cijeni od 109,07 dolara za barel, ili deset centi više nego na kraju prethodnog poslovanja.
Tržišni ekspert australijske kompanije IG iz Melburna, Sten Šamu, kaže da naftni trgovci sada žele da sačekaju i vide hoće li se američka centralna banka (Fed) opredijeliti za skorašnje smanjenje stimulativnog programa za najveću svjetsku ekonomiju.
Fed već četiri godine sprovodi obiman program podsticanja rasta američke privrede, pokušavajući i na taj način da prevaziđe posljedice globalne finansijske krize koja je i počela u SAD.
Najnoviji podaci pokazuju da je američka privreda ojačala, te zbog toga rastu očekivanja da će se Fed možda već u toku narednog mjeseca opredijeliti da smanji mjesečna “ulivanja” u bankarski sistem SAD u vrijednosti 85 milijardi dolara.
Ukoliko se Fed uskoro opredijeli za “kresanje” programa podrške ekonomiji, poznatog i kao “kvanitativno labavljenje”, to bi, prema riječima Šamua, moglo da prouzrokuje pojeftinjenje energetskih sirovina, uključujući i naftu.
Australijski berzanski stručnjak ističe, međutim, da bi kao “kontrateža” mogli da djeluju pozitivni podaci o stanju zdravlja američke privrede.
Naftni trgovci će danas, kako se navodi u izvještaju agencije AP, pažljivo odmjeriti i nove podatke o stanju u američkoj maloprodaji –  osnovnom pokazatelju potrošačke tražnje koja je ključni motor privrednog rasta. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti