Četvrtak 1. Juni 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasJeftinija nafta za bliske rokove isporuke

Jeftinija nafta za bliske rokove isporuke

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte za bliske termine isporuke su danas opale na vodećim svjetskim berzama, jer je neizvjesno kakvi će biti novi pokazatelji o situaciji u privredi evrozone koja je već više od godinu dana u recesiji.

Američka nafta porijeklom iz Teksasa za promptne isporuke pojeftinila je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 63 centa, na 106,20 dolara po barelu, dok su ugovori za udaljenije rokove prodaje sklapani po cijeni od 106,83 dolara, što je 72 centa više nego na kraju prethodnog poslovnog dana.
Na drugoj velikoj berzi u Londonu, kotacije nafte za bliske isporuke opale su 67 centi, na 107,81 dolar za barel od približno 159 litara, prenosi agencija AP.
Relativno jak dolar trenutno “radi” protiv poskupljenja nafte, kažu tržišni poslenici u Njujorku, uz napomenu da trgovina naftnim ugovorima postaje “manje atraktivna kada američka valuta jača prema konkuretskim novčanim jednicama”.
U prvom dijelu ove sedmice dolar je ojačao prema japanskom jenu i švajcarskom franku, a u istom smjeru su se kretali i kursevi valuta Australije i Kanade – dvije zemlje koje su značajni izvoznici sirovina – ističe Majkl Hjuson berzanski ekspert firme CMC market.
Najnoviji izvještaj o stanju zdravlja ekonomije SAD pokazuje, inače, da je američka maloprodaja u julu bila nešto življa, dok je istovremeno njemački Institut ZEW objavio podatke o rastu investicionog povjerenja u prvoj po snazi evropskoj privredi tokom avgusta.
Takav izvještaj poznatog njemačkog ekonomskog instituta možda, prema ocjeni nekih naftnih trgovaca, bude uvod i u popravljanje poslovne klime u cijeloj 17 – članoj zoni evra  koja je još početkom protekle godine “potonula” u recesiju. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti