Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Lazarević: Najniži gubici u sistemu "Elektroprivrede" Srpske

Lazarević: Najniži gubici u sistemu “Elektroprivrede” Srpske

BIJELJINA, “Elektro-Bijeljina” je, zahvaljujući otkrivenom broju neovlaštene potrošnje električne energije, za šest mjeseci ove godine smanjila gubitke na 8,33 odsto što je najbolji rezultat u sistemu “Elektroprivrede” Republike Srpske, rekao je direktor ovog bijeljinskog preduzeća Zlatan Lazarević.

“Ovo je čak bolji rezultat od onog koji ima `Elektro-Doboj`, koji je do sada bio neprikosnoven u pogledu visine gubitaka”, dodao je Lazarević.

Borba protiv nelegalne potrošnje struje, dodao je Lazarević, nastavljena je i u ovoj godini i dala je značajan rezultat.

On je podsjetio da je 2012. godina za “Elektro-Bijeljinu” bila rekordna po broju otkrivenih krađa struje – 209, ali da je za samo šest mjeseci ove godine otkriveno 259 krađa ili pet miliona kilovat-časova obračunate neovlaštene potrošnje, vrijednosti 880.000 KM.

Najveći doprinos ovome dala je Radna jedinica “Elektrodistribucija” Bijeljina, koja pokriva 47 odsto kupaca, od ukupno 107.000 na ovom području.

Samo ova radna jedinica imala je 129 otkrivenih krađa struje za šest mjeseci ove godine.

Lazarević je rekao da je cijena električne energije u Republici Srpskoj najjeftinija u Evropi, te da je jedan od najefikasnijih načina da se poboljša finansijsko poslovanje upravo smanjenje nelegalne potrošnje struje.

Prema njegovim riječima, ovo preduzeće završilo je rekonstrukciju 11 čvornih trafo-stanica 35/10 i sve su spremne za ugradnju “skada” sistema.

On je napomenuo da je u toku potpisivanje ugovora za još četiri trafo-stanice koje treba da se rekonstruišu, pa će svih 24 trafo-stanice biti spremne za “skada” sistem, kada će početi daljinsko upravljanje i prikupljanje podataka bitnih za upravljanje i rad tih trafostanica.

“To će biti veliko unapređenje u našem radu. U završnoj fazi je i čvorna trafo-stanica u Osmacima/Caparde, projekat vrijednosti oko 1,2 miliona KM. Ovo će biti 25-ta čvorna trafostanica u sistemu `Elektro Bijeljine`”, rekao je Lazarević.

On je dodao da će i ta trafo-stanica biti urađena po najnovijim standardima i da se očekuje da počne sa radom u toku septembra. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti