Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNiže zalihe goriva i kurs dolara diktiraju cijenu nafte

Niže zalihe goriva i kurs dolara diktiraju cijenu nafte

NJUJORK/LONDON, Niže zalihe goriva u SAD, ali i pad kursa dolara na međunarodnim deviznim tržištima, podstakli su danas poskupljenje nafte na glavnim berzama u SAD i Evropi.

Terminska cijena američke “lake” nafte na Merkantilnoj berzi u Njujorku uvećana je za 45 centi na 107,30 dolara po barelu, dok je na tržištu u Londonu ista količina sjevernomorske nafte tipa “brent” vrijedila 109,23 dolara, ili 41 cent više nego na kraju prethodnog poslovnog dana.

Podaci američkog instituta za petrolej pokazuje da su zalihe nafte u SAD opale blizu jedan odsto, na 365,3 miliona barela u sedmici zaključno sa 9. avgustom, prenosi agencija AP.

Ministarstvo energetike SAD je ranije objavilo da su američke  zalihe nafte opale za 2,8 miliona barela, što je duplo više od očekivanja analitičara.

Pad vrijednosti dolara prema evru i jenu takođe je, prema objašnjenju tržišnih eksperata, uticao na tekuće poskupljenje nafte.

Sve transakcije naftom na međunarodnom tržištu te energetske sirovine obračunavaju se u američkoj valuti, pa zbog toga pad vrijednosti “zelene novčanice” uvijek čini sirovine, uključujući i naftu, atraktivnijim za investitore. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti