Četvrtak 25. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasKriza u Egiptu i dalje podstiče poskupljenje nafte

Kriza u Egiptu i dalje podstiče poskupljenje nafte

NJUJORK/LONDON, Oštra politička kriza u Egiptu i danas je podstakla naftne trgovce, s obe strane Atlantika, da povećaju cijenu najvažnije energetske sirovine.

Poskupljenje nafte je, kao i prethodnih dana, bilo skromno, jer je barel tog goriva na Merkantilnoj berzi u Njujorku, za septembarski rok isporuke, vrijedio 107,60 dolara, ili 14 centi više nego na samom kraju prošlonedjeljnog poslovanja.

U Evropi, na Londonskoj robnoj berzi, bure sjevernomorske nafte tipa “brent” od približno 159 litara za isporuku u oktobru, prodavano je po cijeni od 110,46 dolara, ili svega šest centi više nego u petak.

Kotacije nafte umjereno rastu, na berzi u Njujorku i Londonu, već šest dana za redom, a berzanski mešetari kažu da je za takav smjer kotacija najviše “kriva” situacija u Egiptu.

U sukobima koji već danima traju između pristalica bivšeg predsjednika najveće arapske zemlje Mohameda Morsija i vlasti predvođenih vojnim liderima Egipta, do sada je poginulo najmanje 900 ljudi, a kraj nasilja se ne nazire.

Egipat nije, doduše, veliki naftni izvoznik, ali na tržištu i dalje vlada bojazan da bi dalje širenje nemira u 80 – milionskoj zemlji moglo da “isprovocira” nerede i u susjednim bliskoistočnim zemljama koje su vrlo značajni naftni eksporteri, ističe se u izvještaju američke agencije AP.

Neki analitičari strahuju i od mogućeg zatvaranja tako značajnog vodnog puta za transport nafte kao što je Suecki kanal koji kontrolišu vlasti Egipta, ali Karl Liri iz kompanije Oil autluks i opšen kaže da on ne vjeruje da se to može dogoditi.

Ukoliko bi se, međutim, dogodilo da kretanje naftnih tankera kroz Suec bude znatno otežano, ili sasvim onemogućeno, tada bi kretanje cijena na naftnom tržištu moglo da poprimi “nekontrolisan tok”, smatraju neki trgovci na Londonskoj berzi, uz napomenu da je takav ishod egipatske drame za sad malo vjerovatan. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti