Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiLagumdžija: Italija zainteresovana za energetski sektor

Lagumdžija: Italija zainteresovana za energetski sektor

SARAJEVO, Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija nada se da će novoimenovani ambasador Italije u BiH Ruđer Korijas uložiti napore da se poveća obim trgovinske razmjene dvije zemlje i da se ostvari saradnja u energetskom sektoru, za šta je Italija posebno zainteresovana.

Lagumdžija je danas u odvojenim susretima primio u nastupne posjete Korijasa i novoimenovanog ambasadora Slovačke u BiH Jana Pšenicu.

Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo činjenicom su odnosi BiH i Italije prijateljski i bez otvorenih pitanja.

On je izrazio nadu da će Italija nastaviti da podržava izgradnju funkcionalne BiH i njeno uključivanje u evroatlantske integracione tokove, naročito u periodu od jula do decembra 2014.godine, kada će predsjedavati EU.

Korijas se saglasio sa ocjenom Lagumdžije o kvalitetu odnosa BiH i Italije i naglasio da će se zalagati za produbljivanje prijateljskih veza na svim poljima.

U razgovoru sa slovačkim ambasadorom Lagumdžija je izrazio uvjerenje da će Pšenica, kao dobar poznavalac situacije u BiH, na najbolji način raditi na unapređenju odnosa dvije zemlje.

Lagumdžija je posebno naglasio značaj daljeg razvoja ekonomske saradnje BiH i Slovačke, kao i da je jednako važna podrška u procesu približavanja BiH evroatlantskim asocijacijama.

To se, kako je naveo, naročito odnosi na aktivniju saradnju stručnjaka u okviru Višegradske grupe i realizaciju ideje o osnivanju stalne baze Višegradske grupe stručnjaka za pregovore o pristupanju EU.

Pšenica je istakao opredijeljenost Slovačke za unapređenje odnosa sa BiH na svim poljima, kao i za bezrezervnu podršku BiH na putu ka članstvu u EU, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti