Srijeda 12. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta pojeftinila, čeka se potez Fed-a

Nafta pojeftinila, čeka se potez Fed-a

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte u SAD i Evropi danas su opale ispod 107 i 110 dolara za barel, jer trgovci tom strateškom sirovinom vjeruju da će američka centralna banka uskoro objaviti da smanjuje monetarne stimulanse za podsticanje rasta najveće svjetske ekonomije.

Naftni barel na Merkantilnoj berzi u Njujorku koštao je, za oktobarski rok isporuke, 106,52 dolara, ili 34 centa manje nego na kraju prethodnog poslovanja.
Istovremeno, na berzi u Londonu barel sjevernomorske nafte tipa “brent”, takođe za isporuku u oktobru, vrijedio je 109,52 dolara, ili 38 centi  manje nego na kraju poslovanja u ponedjeljak.
Podaci o sve boljem stanju zdravlja američke privrede ponovo su podstakli spekulacije da će Fed smanjiti 85 milijardi dolara vrijedne mjesečne stimulacije za podsticanje privrednog rasta u SAD.
Stimulativne mjere Fed-a primjenjuju se, praktično, od početka velike finansijske krize u 2008. godini, navodi agencija AP u izvještaju iz Njujorka.
Višegodišnja primjena stimulativnog programa Fed uticala je na pad kamatnih stopa do rekordno niskog nivoa, dok su u takvoj situaciji nafta i druge vitalne sirovine postale vrlo privlačne za investitore.
Prema procjeni tržišnih analitičara u SAD, Fed bi mogao da se odluči za ublažavanje stimulativnog programa, poznatog i pod nazivom “kvantitativno labavljenje”, najranije početkom idućeg mjeseca i to bi moglo da utiče na pojeftinjenje nafte, a vjerovatno i nekih drugih strateških proizvoda.
U klimi pojačane neizvjesnosti oko odluke Fed-a o daljoj primjeni stimulativnog programa, cijene akcija su danas na azijskim berzama opale, a tendencija pada kotacija akcija zabilježena je većim dijelom prethodne i početkom ove sedmice i na nekim drugim velikim finansijskim tržištima. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti