Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiInvesticije NIS-a do kraja godine 90 miliona dolara

Investicije NIS-a do kraja godine 90 miliona dolara

SARAJEVO, Naftna industrija Srbije /NIS/ namjerava da do kraja godine u BiH ostvari investicije u visini od 90 miliona američkih dolara, rekao je danas generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Kravčenko je u današnjem razgovoru sa ministrom inostranih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom u Sarajevu rekao da su ciljevi kompanije razvoj maloprodajne mreže benzinskih pumpi i istraživanje nalazišta nafte i gasa u BiH.

On je dodao da je cio region u fokusu kompanije, te da u BiH očekuju uspjeh o ovom pitanju, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Lagumdžija je pozdravio dosadašnji angažman, kao i ciljeve NIS-a u BiH i osvrnuo na nedavnu posjetu Ruskoj Federaciji tokom koje se sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

On je naglasio da je i ova posjeta predstavnika NIS-a još jedan u nizu rezultata sve intezivnije saradnje Ruske Federacije i BiH.

Sastanku je prisustvovao i ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan – Harčenko koji je naglasio značaj i pozitivne efekte Lagumdžijine posjete Ruskoj Federaciji, istakavši da je načinjen značajan korak, prvenstveno na jačanju poslovne saradnje.

Tokom sastanka bilo je riječi i o gasovodu “Južni tok” i tim povodom Haračenko je prenio zahvalnost Lavrova za angažman Lagumdžije i Ministarstva inostranih poslova BiH na planu podrške tom projektu, značajnom za cijelu BiH.

Sagovornici su pozdravili saradnju i podršku koju imaju od Ministarstva inostranih poslova BiH, te istakli da će potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i o zaštiti investicija rezultirati novim ulaganjima ruskih kompanija u BiH.

Novosadski NIS je u vlasništvu ruskog “Gaspromnjefta”, a na području BiH djeluju od 2011. godine. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti